A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a hazai vágósertés termelői ára – az áfa és szállítási költségek nélkül – májusban 537 forint volt kilogrammonként. Ez egy négyszázalékos csökkenést jelent a tavalyi árszinthez képest, míg a darabolt sertéshús feldolgozói értékesítési ára hat százalékkal nőtt. De a fogyasztók még ennél is jelentősebb drágulással szembesülhetnek a húspultoknál – írja a Magyar Nemzet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint ugyanis a rövidkaraj és a sertéscomb 23 százalékkal került többe idén májusban a boltokban, mint egy évvel korábban.

A kereslet drasztikus csökkenése komoly kiesést okozott a húsüzemeknek – fotó: Shutterstock

Menczel Edit, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a Magyar Nemzetnek elmondta, a hazai fogyasztói árakat a kereskedelem határozza meg és alakulásuk nem követik a feldolgozók átadási árait. Hozzátette, az elmúlt hónapokban nehéz helyzetbe kerültek a húsipari szereplők. Míg a termelői árak rekordszintre emelkedtek az afrikai sertéspestis miatt, addig a bér-és energiaköltségek is nőttek. Erre a helyzetre jött a koronavírus-járvány és bár a pánikvásárlások hirtelen megemelték a keresletet, később meredeken csökkenni kezdett. Az éttermek és a szállodák bezárása komoly kiesést okozott a húsüzemeknek.

A korlátozó intézkedések ráadásul tovább növelték a termelésben és a feldolgozásban érintett vállalkozások költségeit. Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben az élősertés felvásárlási ára csökkent, messze van még az az időszak, amikor a húsfeldolgozók fellélegezhetnek – mondta Menczel Edit.