A lap információi szerint ez egyértelműen maga után vonja, hogy 2021-ben az egy évvel korábbinál kereken egymillióval kevesebb malac születhet az országban. Ez pedig súlyos következményekkel járhat a holland sertésállomány, az élősertések, valamint a sertéshúsexport jövőbeni alakulására.

A holland sertéstartás kritikus helyzetben van.

Minden nyolcadik sertéstartó gazda a termelés felhagyását fontolgatja – fotó: MTI/Rosta Tibor

Utóbbinak a csökkenése érzékenyen érintené a holland gazdaságot, ugyanis évente jelentős számú (mintegy 6,5 millió) malacot és süldőt exportálnak a német sertéshizlalók részére. A malacok és süldők együttes létszáma Hollandiában akár 2 millióval is visszaeshet, ugyanakkor a malacexport jelenlegi akadozása hozzájárulhat a holland sertésállomány viszonylag gyors feltöltéséhez.

A kormány intézkedéseinek hátterében az új nitráttörvény, azaz a talaj és vizek nitrátterhelésének csökkentése állt. A magas nitrátterhelés az uniós rendelkezésekkel is ütközik, a holland hatóságok pedig továbbra is a szarvasmarha- és sertésállomány csökkentésében látják a kérdés megoldását. A szigorításnak azonban messzemenő következményei is lehetnek: többek között 18.000 építési kérelem engedélyezése vált bizonytalanná, illetve került befagyasztásra az országban.

Ez – az állattartás korlátozásával együtt – széles körű tiltakozásokat váltott ki a vidéki lakosság körében, és ennek hatására minden nyolcadik sertéstartó gazda a termelés felhagyását fontolgatja. A helyzet enyhítése érdekében Carola Schouen, agrárminiszter az intézkedések kompenzálására rendelkezésre álló összeget 2020 nyarán 180 millió euróról 455 millió euróra emelte.