A kánikula nem csak minket visel meg, hanem az állatainkat is. Főleg, ha az életüket a kertünkben töltik. Mivel nekik esélyük sincs egy pohár vizet önteni maguknak, és utána bekapcsolni a lakásban a légkondit, nekünk kell gondoskodnunk róluk. Különösen legyünk tekintettel idős és beteg állatainkra, mert őket még jobban megviseli a magas hőmérséklet.

És ne csak házikedvenceinkre figyeljünk. Ha az utcán kóbor állatot látunk, ne menjünk el mellette segítségnyújtás nélkül, hiszen ebben a nagy forróságban életmentő lehet egy tál víz, és az, hogy elvisszük őt a legközelebbi állatmenhelyre, vagy állatorvosi rendelőbe, hogy esélyt adjunk a gazdáinak, hogy visszakaphassák őt.

Arról pedig már annyit hallottunk, hogy soha ne hagyjunk autóban gyermeket és állatot, mégis, minden évben történnek tragédiák. Még pár pillanat is életveszélyes lehet a bezárt autóban, amikor odakint hőség van, így ezt mindig tartsuk szem előtt, és vigyázzunk gyermekeinkre és állatainkra. Soha ne hagyjuk magára az autóban őket! Még akkor sem, ha csak pár percre megyünk be valahova.

macska fekszik nyár

A cicákat is megviseli a meleg időjárás, vigyázzunk rájuk! Fotó: Pixabay

Így védd állataidat a nagy melegben

1. A tartós meleg nagyon megviseli a kutyák és a macskák szervezetét is. Ne csodálkozzunk tehát, ha kedvenceink jóval kevesebbet mozognak ezekben a napokban és az étvágyuk sem a régi. Ne is kérjük őket semmilyen komolyabb fizikai igénybevételre, hiszen a kérésünknek eleget fognak tenni, de egészen biztosan nem tesz jót nekik a hőségben történő labdázás, edzés, rohangálás. Ezeket inkább halasszuk el, vagy halasszuk a kora reggeli és a késő esti órákra, amikor már kellemesebb a hőmérséklet számukra.


2. Biztosítsunk állatainknak árnyékos, hűvös helyet és friss vizet. Ne legyen jéghideg a víz, hiszen ugyanúgy megfázhatnak tőle, mint ahogyan mi is, de minél gyakrabban cseréljük a vizüket hűvösre. A vizet, ha lehet, ne fém tálba öntsük, hiszen az jóval hamarabb felmelegszik a napsütésben.

3. Mielőtt rövidre vágnánk a kutya vagy a macska szőrét, konzultáljunk az állatorvossal. Ugyanis ahogyan télen fűti, úgy nyáron hűtheti a bundája az állatot, így bizonyos esetekben többet ártunk a rövidre nyírással, mint segítünk.

4. Soha ne hagyjuk a kocsiban az állatainkat, még pár pillanatra sem. Az autó pár perc alatt is iszonyúan felmelegedhet, az állat pedig védtelen.

5. Időzítsük a sétákat kora reggelre, vagy késő estére. Így nem csupán a meleget tudjuk elkerülni, de a forró aszfalt komoly égési sérüléseket tud okozni az állataink talpán, így semmiképp ne tegyük ennek ki őket.

6. Ne hagyjuk őrizetlenül az állatainkat, rendszeresen ellenőrizzük őket a nap folyamán, hogy lássuk, jól vannak, és az árnyékban pihennek.

7. Ha lakásban tartjuk az állatainkat, ne állítsuk túlságosan hidegre a légkondicionálót, és semmiképp ne irányítsuk rájuk a hideg levegőt, hiszen könnyen megfázhatnak.

Ezt tegyük, ha hőguta fenyegeti az állatot

Ha úgy látjuk, az állatunk levert, nincs étvágya, kedvetlen, keveset mozog, lehet, hogy megviseli a meleg. Azonban, ha ez a kora reggeli és esti, hűvösebb időszakban is fennáll, feltétlenül keressük fel vele az állatorvost.

A kutya és a macska ha melege van, liheg, hiszen ezzel tudja lehűteni a szervezetét. Azonban a túlzott lihegés túlzott izomműködéssel is jár, amely szintén emeli az állat hőmérsékletét. A túlságosan is megemelkedett hőmérséklet hatására az enzimek kicsapódnak a szervezetben és visszafordíthatatlanul károsodnak. A szervek ödémásodnak, besűrűsödik a vér, a keringés lelassul, majd idővel leáll. Sokkos állapot alakul ki, amely súlyosan károsítja a létfontosságú szerveket.

kutya slaggal játszik

Nagyon fontos, hogy az állataink árnyékos helyen legyenek a melegben, és rendelkezésükre álljon hűvös víz. Fotó: Pixabay

A hőguta jelei a következők lehetnek:

- túlzott lihegés

- magas testhőmérséklet

- levertség

- gyors szívverés

- hányás

- nagyon piros nyelv vagy íny, majd később fehér nyelv vagy íny

- nagyon intenzív nyáladzás

- nem bír felállni az állat

- eszméletét veszti az állat

Ha házikedvencünk ezen tünetek valamelyikét mutatja, azonnal cselekedni kell!

1. Első lépésként hűtsük le az állatot nedves, hűvös törölközővel, vagy hűvös zuhannyal.

2. Itassuk kis adag friss vízzel, egymás után gyakran, míg a légzése helyre nem áll.

3. Amennyiben az állapota nem javul, haladéktalanul tekerjük vizes törölközőbe és menjünk vele állatorvoshoz, mert a hőguta akár az életébe is kerülhet! Az állatorvosi rendelőben azonnal meg fogják kezdeni az állat infúziós kezelését.

Azért, hogy ezt elkerüljük, mindenképp biztosítsunk számára árnyékos helyet, friss vizet, és soha ne hagyjuk magára a bezárt autóban, még pár percre sem!