A nak.hu beszámolt arról, hogy korábban az eltarthatósági adatok 21 és 28 nap között változtak, de a legújabb adatok szerint ez év során 16%-os javulást tapasztaltak, így az eltarthatósági idő átlagosan 33 napra nőtt.

Néhány külföldi termelő az utóbbi években úttörő szerepet játszott a bárányhús eltarthatósági idejének meghosszabbításában. Ezáltal Nagy-Britanniában fokozható a Welsh bárány versenyképessége a kiskereskedelmi piacon, továbbá felkelthetik az új exportmegrendelők érdeklődését is.

A HCC (Hybu Cig Cymru - Meat Promotion Wales) célja az ellátási lánc minden szakaszában az volt, hogy minél rugalmasabbá tudja tenni az eltarthatósági időszak hosszát.

- Az eltarthatóság javítása fontos stratégiai cél volt, és öröm, hogy jelentős előrelépést tettünk – mondta Gwyn Howells, a HCC vezérigazgatója.

bárányhús

Az eltarthatóság javítása fontos stratégiai cél volt – fotó: Pixabay

Az eltarthatósági adatok mutatnak ugyan eltérést a darabolt áruk között, de néhány termék eltarthatósági ideje már jóval hosszabb egy hónapnál. Ez nagy segítséget jelent az új exportvevők vonzásában, valamint hozzájárul ahhoz, hogy az ágazat képes legyen egész évben folyamatos kínálatot biztosítani a kiskereskedők számára Nagy-Britanniában.

Továbbra is szoros együttműködésben dolgoznak a walesi feldolgozókkal, és a munkát a walesi bárányhúsminőségi projektjükön keresztül folytatni kívánják. A HCC-nek tehát szándékában áll folytatni a megkezdett fejlesztéseket annak reményében, hogy a következő években még jobb eredményeket érnek el.