A brüsszeli repülőtér fenntartásáért felelős vállalat a repülőtér területén a gyep karbantartását fűnyírók helyett juhokkal oldja meg, amint azt jól láthatják mindazok, akik Zaventemben a reptér mellett autón vagy más járművön elhaladnak – írta meg a vrt.be belga hírportál.

Több tucatnyi juh legel a gyep egy-egy szakaszán három hétig, majd ősszel, a fű újbóli kinövése után azok visszatérnek ugyanoda. Ez a környezetbarát megoldás, amelyet több nemzetközi repülőtér is alkalmaz (juhokkal vagy kecskékkel) egyben a biodiverzitás fenntartását is elősegíti, sőt a fűnyírók zaját is kiküszöböli.

juh

A juhoknak takarmány, a repülőtérnek hasznos munka – fotó: vrt.be

Anke Fransen, a repülőtér szóvivője elmondta, hogy gyorsabb megoldás lett volna a gépi fűnyírás, amely azonban a levágott füvet kihasználatlanul a földön hagyja, a juhok pedig takarmányként hasznosítják azt, és egyben teljesen tisztán hagyják a terepet. A gyakorlat azt is megmutatta, hogy az állatok hamar megszokják a repülőgépek erős zaját, amely egy idő után egyáltalán nem riasztja azokat. A zajvédő fal tulajdonképpen egy dombként funkcionál, és a juhok kifejezetten szeretnek domboldalon legelni.