Február 10-én Budán, erdőben fotóztam a fiatal bodzahajtást. A házakkal védett városi közterületeken már fejlettebb növényekkel is találkozhatunk. Ezeken a helyszíneken alig számíthatunk a tél károsítókat gyérítő hatásával, de az idén eddig még a szántóföldeken sem kaptunk tartósan hideget…

kép

Fiatal bodzahajtás – A szerző felvétele

Ma a telelésük közben zavartam meg a platán-csipkéspoloskákat. Fényesen csillognak, egészségesek, jó erőben várják a tavaszt. A szomszédos hárson pedig már a szétnyílt rügypikkelyeket fényképeztem. Készülhetünk a tavaszi lemosó permetezésre! Ha így marad az időjárás, márciusban elkezdhetjük a munkákat.

kép

Platán-csipkéspoloska – A szerző felvétele

hárs

Szétnyílt rügypikkelyek hárson – A szerző felvétele

"A lisztharmatok ellen kénes, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú gombaölőket használjunk. Olajos rovarölőkkel az állati kártevők ellen érdemes kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eper-pajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák.

Az amerikai lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésekkel rendelkező fásszárúakon tojás alakban várja a májust. Bőséges lémennyiséggel ezeket is elérhetjük, gyéríthetjük a számukat ott, ahol nyáron gondot okoztak.

A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények köre sem változott tavaly óta: Vekatafid A, Champ DP, Astra rézoxiklorid, Microthiol Special, Thiovit Jet. A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokból lombtrágyákat gyártanak: Tiosol, Rézszulfát, stb. Ezek is bevethetőek. Ahol már szétnyíltak a rügyek, megjelentek a kis levelek, ott inkább az alsó dózisokkal dolgozzunk. A zsenge levelek könnyen megperzselődnek a téli töménységű permetlétől. A döntést bízzák a növényorvosukra."

A tavalyi felhívásból idéztem, mert a leírtak most is aktuálisak, de kiegészítésre szorulnak! A déli megyékben a kéregrepedésekben áttelelő tölgy-csipkéspoloska ellen és az ország egyre több helyszínén, egyelőre még csak a szórványosan előforduló szürke ostorfa-teknőspajzstetű ellen is érdemes elvégezni az olajos lemosást.

2018-ban újra összeállítottuk a Közterületi sorfák jegyzékét, melyben az út- és utcafásításra alkalmas fákat gyűjtöttük össze. Egyetemi tanárok, faiskolások, kutatók és gyakorló szakemberek vettek részt a munkában. A fajokat és a fajtákat a koronaszélességük, mészérzékenységük és a növényvédelmi igényük szerint értékeltük.

A növényorvos kollégákkal a táblázat növényeit a „biztosan kezelni kell”, a „valószínűleg kezelni kell” és az „eddig nem kellett kezelni” jelzésekkel láttuk el, és a szomszédos oszlopban a károsítót is megneveztük. Telepítés előtt érdemes belelapozni a 40 oldalas, fotókkal illusztrált kiadványba, amely letölthető a www.diszkerteszek.hu oldalról is.

Szerencsénk van a szakirodalmakkal! Tuba Katalintól a Kerti dísznövények és szobanövények védelme (Mezőgazda Kiadó) 2010-ben, míg Maráczi Lászlótól a Díszfák, díszcserjék védelme (Nyugat-dunántúli Díszfások Egyesülete), 2013-ban jelent meg. Mindkettő friss, a gyakorlatban is jól használható szakkönyv. Érdemes beszerezni még a szezon előtt és kézközelben tartani mindkettőt!

További növényvédelmi előrejelzésért és fotókért, a rajzási táblázatok megtekintéséért látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált!