A Brit Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékfejlesztési Minisztérium (DEFRA) adatai alapján a húsvét utáni időszakban - a szezonalitásnak megfelelően - folyamatosan csökkent az étkezési tojás nagykereskedelmi ára. A piaconJelentős túlkínálat alakult ki, amihez az is hozzájárult, hogy a melegebb időjárás hatására csökkent a tojás iránti kereslet. A tojás nagykereskedelmi ára 2013 áprilisában 32 százalékkal maradt el a 2010. áprilisi időszak átlagárától, amikor szintén túlkínálat volt a piacon. A szabad tartásból származó tojások esetében is túlkínálat volt tapasztalható, és a szakértők a következő hónapokra is ezt valószínűsítik. Az Egyesült Királyságban 2013 első negyedévében 6,7 millió darab tojást csomagoltak.

Az Európai Bizottság adatai alapján az Unióban az étkezési tojás ára 2013. 18. hetében 120,13 euró/100 kg volt, ami 27 százalékos csökkenést jelent az egy esztendővel korábbihoz képest. Májusban a tojásárak további csökkenése várható. Az Európai Unió hét legnagyobb tojástermelő országa ez év júniusában további 5 millió tojótyúkkal kívánja bővíteni az állományát.

A KSH adatai szerint Magyarország 2013 első két hónapjában négyszáz tonnával több héjas tojást és 150 százalékkal több étkezési tojást exportált, mint egy évvel korábban. Az étkezési tojás kivitele elsősorban az Európai Unióba irányult. A héjastojás-import 5 százalékkal mérséklődött. Az étkezési tojás behozatala jelentősen csökkent a vizsgált időszakban, a külkereskedelmének egyenlege pozitív volt.

Magyarországon az étkezési tojás (M+L) értékesített mennyisége 10 százalékkal, csomagolóhelyi ára 12 százalékkal csökkent az idei esztendő első 18 hetében a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A tojás csomagolóhelyi értékesítési átlagára 19,99 forint/db volt 2013. 18. hetében, ez 22 százalékkal maradt el 2012 hasonló időszakának árszintjétől.

Az Európai Bizottság által közzétett adatok alapján az unióban az étkezési tojás ára 2013. 18. hetében 120,13 euró/100 kg volt, ami 27 százalékos csökkenést jelent a tavaly ilyenkorihoz képest.
Itthon az étkezési tojás (M+L) értékesített mennyisége 10 százalékkal, csomagolóhelyi ára 12 százalékkal kevesebb az év első 18 hetében, mint tavaly ilyenkor.

Megváltozott körülmények


Az Európai Unióban az 1999/74/EK állatjóléti irányelv szerint 2012. január elsejétől a hagyományos tojóketreces állattartást maradéktalanul fel kellett számolni. A tojótyúkok megfelelő élettereként egyedenként 750 négyzetcentimétert szükséges biztosítani, a tojóládákat bővíteni kellett, a ketreceket pedig ülőrúddal volt szükséges ellátni, hogy a madarak biológiai és etológiai igényeinek megfeleljenek. A szükséges kritériumok teljesítését  a meghatározott időpontig Magyarországot is beleértve összesen tizenhárom ország nem tudta, vagy csak részben tudta teljesíteni.

Az Európai Bizottság 2012. január 26-án levelet küldött az érintett tagállamoknak, amelyben felszólította őket, hogy tegyenek eleget az állatjóléti előírásoknak és pótolják a hiányosságokat. Az irányelv nagymértékű be nem tartásának következtében még hét hónap haladékot kaptak a gazdák a tojótyúktartó telepek átalakítására, amelyet Görögország és Olaszország nem teljesített. Ezért az Európai Bizottság keresetet indított az Európai Közösségek Bíróságán Görögországgal és Olaszországgal szemben, mivel nem hajtották végre a Tanács 1999/74/EK irányelvében megfogalmazottakat. A két ország számára több mint egy évtized állt rendelkezésre, hogy biztosítsa a zökkenőmentes átállást az új rendszerre, és végrehajtsa az irányelv előírásait.

Valamennyi tagállamban fontos az irányelv teljes megfeleltetése, hiszen így kerülhetők el a piaci torzulások és így mradhat tisztességes a verseny. A két országban ma mintegy 20 millió tojótyúkot tartanak még régi típusú ketrecekben.

A legfrissebb agrárpiaci jelentés megtalálható IDE kattintva.