A 2020-ban még háromtagú szójaportfóliónk mindegyik fajtáját elindítottuk a NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérleteiben. Az ES Navigator-t (000) az igen korai, az RGT Speeda-t (0) a korai, míg az ES Pallador-t (I) a középérésű csoportban. A kísérletek négy ismétlésben, nyolc helyszínen (Szombathely, Táplánszentkereszt, Iregszemcse, Eszterágpuszta, Bóly, Jászboldogháza, Hédervár, Abaújszántó) zajlottak.

Az eredmények minden helyszínen történő ismertetésére itt nincs mód, így az alábbi összefoglaló ábrán szeretnénk szemléltetni fajtáink teljesítményét a megképzett átlageredményekhez viszonyítva.

szója KITE Zrt

A szuper korai ES Navigator (000) a termőhelyek átlagában véve 4,23 tonna/ha-os termést ért el az igen korai éréscsoportban, mely a standard fajták (ES Mentor, Boglár) termésátlagához viszonyítva 105,8%-os teljesítmény. A vizsgálati helyszínek közül minden fajta esetében kiemelkednek a bólyi vizsgálati eredmények, ahol az ES Navigator-t 6,36 tonna/ha-os terméssel takarították be, de a második legmagasabb termése is (4,62 tonna/ha, Iregszemcse) is lenyűgöző egy szuper korai fajtától.

A korai éréscsoportba tartozó RGT Speeda (0) 4,51 tonna/ha-os termést hozott, mely a standard fajták (ES Tribor, Ananda, DH4173) termésátlagához viszonyítva 102,3%-os érték. A vizsgálati helyszínek közül az RGT Speeda szintén Bólyban produkálta a legmagasabb termést, 6,61 tonna/ha-os értékkel, míg igen figyelemre méltó, második legmagasabb eredménye (4,97 tonna/ha) Eszterágpusztán született.

A KITE szójaportfóliójának zászlóshajója a középérésű ES Pallador (I) 4,84 tonna/ha-os termésével immár sorozatban hatodik éve került éréscsoportja legelső helyére. Az ES Pallador a középérésű csoport egyik standard fajtájává vált a Pannónia kincse mellett. Mivel a standard fajták termésátlagát (4,23 tonna/ha) így ezen fajta eredménye is adja, az egyéni teljesítményét közvetlenül ezen eredményhez nem tudjuk hasonlítani. Jól látható viszont, hogy az ES Pallador az éréscsoportban vizsgált 17 fajta termésátlagából képzett csoportátlaghoz (4,11 tonna/ha) viszonyítva is rendkívüli terméselőnnyel rendelkezik. A helyszínenkénti eredményeket vizsgálva megállapítható, hogy

az ES Pallador a legmagasabb termésátlagát Bólyban érte el, 7,67 tonna/ha-os eredménnyel, míg a második legmagasabb termését (5,64 tonna/ha) Eszterágpusztán adta.

szója vetőmag

Az ES Professor szinte csokrosan hozza hüvelyeit – fotó: KITE

Az eredmények ismertetése után a 2021. év új szójafajtájára hívjuk fel a figyelmet, hiszen a KITE szójaportfóliója az ES Professor (00) nevű, igen korai érésű új fajtával bővült. Az ES Professor a kimagasló terméspotenciál és a magas fehérjetartalom tökéletes kombinációja. Féldeterminált növekedésű fajta, éréscsoportjában kiemelkedő, 5,5-6,0 tonna/ha-os terméspotenciállal. A korai szójafajták ezermagtömegét jóval meghaladó értékei (218-228 g) miatt élelmiszeripari felhasználásra is javasolható. Az ES Professor további erősségei gyors kezdeti fejlődése és rendkívül jó állóképessége.

Termésének fehérjetartalma 43%, míg olajtartalma 20-21% körül alakul.

Minden szójafajtánkhoz részletes ismertetőt, további terméseredményeket és termesztéstechnológiai ajánlást is találnak a Komplex ajánlat 2021. című kiadványunkban.

Keressék bizalommal kitűnő, bizonyított szójafajtáink legkorszerűbb szója oltási rendszerrel ellátott szója vetőmagját a KITE-nél, felhasználóbarát 125 ezer, illetve 2,8 millió mag/zsákos kiszerelésben.

Eredményes szójatermesztést kívánunk!