Egyelőre alacsony nyomáson, de újraindult Magyarországra a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás, amely tegnap leállt az ukrajnai energetikai hálózatot ért orosz rakétatámadások miatt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Belgrádban.


"Magyarország energiaellátásának biztonsága nem volt veszélyben azokban az órákban sem, amíg nem volt kőolajszállítás, tekintettel arra, hogy a felelős energiapolitika keretében olyan jelentős készletek állnak rendelkezésre, amelyek nyomán az ilyen kimaradások nem veszélyeztetik az energiaellátásunk biztonságát" – közölte.

Ismét működik a Barátság kőolajvezeték!

Gulyás Gergely is azzal kezdte a Kormányinfót, hogy 14 órakor – még alacsonyabb nyomással, de – újraindult a vezetéken a kőolajszállítás. Néhány napon belül normálisan fog működni, tette hozzá.

Elmondta, hogy „azok az órák, amikor sokan támadást feltételeztek, erősítik annak fontosságát, hogy mihamarabb tűzszünet legyen."

A miniszter arról is beszámolt, hogyha esetleg előfordulna, hogy hosszabb távon nem érkezne kőolaj a vezetéken, akkor is legalább egy hónapra elegendő tartaléka van az országnak, illetve a kőolajszállítása tankerekkel is megoldható lenne.

Változnak a Szép-kártyára vonatkozó szabályok

Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány. Az éttermeknek, a szállodáknak és a vendéglőknek kormánytámogatásra van szükség, hogy az energiaválság ellenére is nyitva tudjanak maradni, mondta Gulyás Gergely.

Beszámolt arról is, hogy a kormány eltörli a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) "különböző füleit", vagyis a vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységre nyújtott források mindegyike más-más területen is felhasználható.

A tárcavezető bejelentette: az ágazat szereplőinek nem kell megfizetniük a nettó árbevételük 4 százalékát kitevő turizmusfejlesztési hozzájárulást idén október 1. és jövő év március 31. között. A már befizetett összeg visszaigényelhető lesz, valamint egy évvel meghosszabbítják a kötelező szállásértékelési rendszer bevezetésének határidejét.

Nem lesz hiány tojásból?

Kérdésre elmondta Gulyás Gergely, hogy a múlt héten bevezetett tojás és burgonya árstop miatt nem gondolják, hogy országos hiány alakulhatna ki ezeknél a termékeknél.

Egyéves a benzinár stop

Elsősorban a családok számára kívántunk segítséget nyújtani, mondta Gulyás. Hozzátette, hogy az infláció még magasabb lenne, ha nem lenne ez az intézkedés.

Arról, hogy meddig maradnak az árstop kérdésre azt felelte a miniszter, hogy "addig míg nincs jobb ötletük vagy az energiaárak nem mérséklődnek".

Betiltja Magyarország a kóser vágást?

A kóser vágás nem korlátozható és nem tiltható be, mert a vallásszabadság része – válaszolta igen egyértelműen Gulyás Gergely egy kérdésre.

Hamarosan lesz megállapodás az EU-val?

Gulyás Gergely jó esélyt lát arra, hogy megszülessen a megállapodás, de "akkor biztos, ha a tinta megszáradt a papíron".

A teljes Kormányinfót itt tudod visszanézni:

A friss kormánydöntéseket Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő ismertette.

Indexkép: MTI/Soós Lajos