A Baromfi Termék Tanács más meghatározó szakmai szervezetekkel együtt évek óta szorgalmazza, hogy a kormány jelentős mértékben csökkentse az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsát. Részben ezért, részben az intézkedés várható pozitív hatásai miatt a terméktanács jó irányú, első lépésként értékeli azt a közelmúltbeli bejelentést, hogy az élősertések és a hasított félsertések 27 százalékos mai adómértéke januártól 5 százalékra csökken.

A BTT megítélése szerint e döntés hozzájárulhat ahhoz, hogy a szürke- és feketegazdaság jelentős mértékben visszaszoruljon a sertéságazatban. A szervezet megállapítja, hogy ilyen irányú lépésekre a nagyobb gazdasági súllyal rendelkező baromfiágazatban is szükség lenne, hiszen a szürke- és feketegazdaság részaránya itt is legalább olyan jelentős.

Ugyanakkor a baromfihúsokat és étkezési tojást termelő ágazatokban nincsenek olyan – például a félsertésekhez hasonló - köztes termékek, amelyeknél az ÁFA-csökkentést kisebb lépésekben el lehetne kezdeni. Emellett e termékpályák integráltsága sem teszi könnyűvé a részleges adómérséklési megoldásokat. Mindezen ágazati jellegzetességeket is figyelembe véve a  BTT továbbra is a végtermékek – a baromfihús és az étkezési tojás - drasztikus ÁFA csökkentését tartja ágazati szempontból kiemelten fontos, végső megoldásnak.

Addig is több sürgős beavatkozásra lenne azonban szükség, amíg a forgalmi adó mérséklését a költségvetés nem teszi lehetővé. A terméktanács azonnali intézkedésként szorgalmazza, hogy valamennyi friss, fagyasztott és tovább feldolgozott baromfitermék forgalmazásánál tegyék kötelezővé a szigorú számadású szállítójegyet és az egyidejű számlakíséretet, illetve a baromfitermék-forgalmazást ellenőrizhető - megfelelő infrastrukturális – feltételekhez kössék. Emellett a BTT szerint  a baromfiimportőr cégek számára elő kellene írni, hogy a behozatalt a termékek beérkezése ellőtt öt nappal kötelezően jelentsék be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH). További szigorításként pedig valamennyi ágazati szereplőt kötelezni kellene arra, hogy anyagforgalmának bemutatásához az éves adóbevallás mellé analitikus mellékletet is csatoljon.

A szervezet kedvezőnek ítéli a sertéshúsnál tett pozitív kezdeményezéseket és intézkedéseket, s mielőbb várja a mintegy hatvanezer munkavállalót foglalkoztató, 90 százalékban hazai tulajdonú magyar baromfiágazat egészét segítő kormányzati kezdeményezéseket és lépéseket. A BTT a részletes intézkedések kidolgozásához felajánlja szakmai segítségét a kormány számára.