"Karunkon az élelmiszerbiztonság mellett a növényorvosi területen tanul a legtöbb hallgató, ami összhangban van azzal a tendenciával, hogy napjainkban a termelés mellett az élelmiszerek biztonsága, védelme is egyre nagyobb hangsúlyt kap" – emelte ki köszöntőjében Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a DAB székházban tartott szimpózium megnyitóján.

A hallgatók mellett hazai és külföldi kutatók, valamint gyakorló növényorvosok vették sorra a növényvédelem aktuális jelenségeit a 23. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon. Áttekintették többek között az élet fennmaradása szempontjából kulcsszerepet betöltő méhek védelmének lehetőségeit, hogyan lehet mérni és csökkenteni a veszélyeket, melyeket a növényvédőszerek jelentenek rájuk.

Debreceni Egyetem

A Fórumon a méhek védelmének lehetőségeit is áttekintették – fotó: DE

Hallhattak emellett a gombák szerepéről is az emberiség fennmaradásában, valamint új kórokozók és kártevők megjelenéséről, terjedéséről, illetve korszerű, környezetkímélő növényvédőszereket ismerhettek meg. Szerepelt még a témák között a növények betegségekkel szembeni ellenállósága, valamint a növényi kivonatok védelmi célú felhasználása.

"Ha növényorvoslásról beszélünk, azon nem csak növényvédőszer-alkalmazást értünk, hanem például biológiai organizmusokat, biológiához igazodó eljárásokat is. Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna. Jó úton haladunk, hogy tevékenységünk megítélésében felzárkózzunk a humán- és az állatorvoslás mellé" – emelte ki Kövics György, a MÉK Növényvédelmi Intézetének egyetemi tanára.

Debreceni Egyetem

"Ha növényorvoslásról beszélünk, azon nem csak növényvédőszer-alkalmazást értünk, hanem például biológiai organizmusokat, biológiához igazodó eljárásokat is." – fotó: DE

A 23. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum szerdai nyitónapján a hagyományoknak megfelelően átadták a „Gulyás Antal emlékérem a növényvédelemért”-díjat. Az elismerést idén Kiss László növényorvosnak, a Hajdú-Bihar Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökének ítélték oda.

A kamara Hajdú-Bihar megyei Területi Szervezetének „Kiváló Növényorvos” kitüntetését ezúttal Kollár Miklós növényorvos, valamint Ozsváth István tormatermesztő, búzafűtermelő vehette át.

A konferenciára Egyiptomból, Indiából, Németországból, Szlovákiából, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek kutatók, akik a hazai kollégákkal együtt szekcióüléseken ismertették szakterületük újdonságait. A debreceni Növényvédelmi Intézet hagyományos éves rendezvénye csütörtökön szakmai kirándulással zárul.