Mint azt Krajcsovicz András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmányának elnöke sajtótájékoztatón bejelentette: a tejtermelők jelentős mértékben kívánják növelni a jövőben a közvetlenül a fogyasztóknak értékesített tej mennyiségét.
Erre a megállapításra a szarvasmarhatartók képviselői azt követően jutottak, hogy megvitatták az ágazat helyzetét, és kilátástalannak tartották a tenyésztők jelenlegi körülményeit. A választmányi elnök példaként hozta fel, hogy az év elején még a feldolgozók 1 liter tejért 96 forintot fizettek, most viszont már csak 80 forintot, miközben az önköltség 90 forint körül alakul. Az üzletekben ugyanakkor 240 forint körüli áron kínálják a tejet.
A tanácskozás résztvevői nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy a feldolgozókkal összefogva - ugyanis nekik sincs nyereségük a termelésen - bojkottot hirdetnek egyes áruházláncok ellen, azaz nem szállítanak részükre árut, tejet.

Magyarországon az egy főre jutó éves tejfogyasztás mintegy 160 liter. Ennek 70 százaléka belföldi termelésű, a többit külföldről hozzák be. A tejtermelők azt szeretnék, hogy a belföldi előállítású tej aránya 80 százalékra emelkedjen rövid időn belül.