Az allnewspress.com egy érdekes horvát kezdeményezést ismertet az ország sertéshústermelési problémáinak megoldására. Három horvátországi sertéstartó vállalat (Agroporc, Beyondi és Blok Be) létrehozott egy úgynevezett „kripto" sertéshústermelő platformot, amelyen bárki 250 eurós egységáron 100 kg sertéshúsnak megfelelő, úgynevezett „nem helyettesíthető" (nicht fungible) zsetonokat (token) vásárolhat. 900 nap (két és fél év) elteltével a zseton tulajdonosa azt 107,5 kg sertéshúsra válthatja be, vagy egy újabb 900 napos ciklusra visszaforgathatja.

A hármas cégcsoport egyelőre 240.000 sertésre bocsát ki zsetonokat, és gondoskodik a zsetonok értékének megfelelő mennyiségű sertéshús előállításáról. Kresimir Kuterovac igazgató szerint ez a termelőknek előfinanszírozást, a vásárlóknak pedig kényelmes és biztos (a tartást és a kockázatot kiküszöbölő) húsbeszerzési lehetőséget biztosít, a horvát állam pedig fellendítheti a jelenleg erősen gyengélkedő horvát sertéstartást és húsellátást, amelyet legutóbb már az afrikai sertéspestis fertőzése is elért.


A furcsa nevű akció tulajdonképpen egy egyszerű előfinanszírozás, amely a platform működtetői számára egyértelmű előnyt jelent, mivel nagy összegű, alacsony kamatozású hitelhez jutnak. A zsetonvásárlók is jól járnak, ha a húsárak a 900 napos átfutási idő alatt jelentősen emelkednek, nyereségük azonban nullára redukálódhat vagy veszteségbe csaphat át egy ellentétes ármozgás esetén.