Az elmúlt hónapokban a madárinfluenza miatt 230 gazdaságban, több mint 3 millió állat leölését rendelték el a hatóságok, ami azt jelenti, hogy 3 milliárd forint értékű állományt kellett felszámolni, amelynek 80 százaléka víziszárnyas volt – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos. Ez nagyon nagy veszteség a termelőknek.

Az Európai Unióban van olyan lehetőség, hogy állat- vagy növényegészségügyi problémák esetén a tagállamok válságkezelési támogatást kérhetnek, erről már el is indultak a tárgyalások. Ezen kívül rendelkezésre áll még az állami kártalanítás is és mindent megtesznek azért, hogy a vállalkozások majd jövedelempótló támogatást is kapjanak.

madárinfluenza

A tárgyalások megkezdődtek az unióval, de hogy mikor kapnak pénzt az érintettek, nem tudni — fotó: Shutterstock

Az állattartóknak az is nagy probléma, ahogy az Agroinform.hu is megírta megjelent Magyarország határainál az afrikai sertéspestis, a betegséget Ukrajnában, Nagyszőlősön állapították meg, ami a magyar határtól 20 kilométerre található.

Nem szabad elfelejteni, hogy a betegségre a vaddisznóállományok nagyon fogékonyak, ezért a megelőzés érdekében olyan rendelkezéseket vezettek be, hogy például minden kilőtt vagy elhullott vaddisznót be kell gyűjteni, meg kell mintázni, a házisertéseket tilos kiengedni az erdőbe, meg kell akadályozni a vaddisznók és a házisertések érintkezését.