Aggodalomra ad okot a szakembereknek a Fekete-tenger melléki térség, ahol jelentős liba, kacsa és baromfi állományok koncentrálódtak. Az ukrajnai részen 20 millió kacsa, a Duna romániai deltájának térségében 4 millió kacsa és 4 millió a liba száma. Emellett igen sok baromfi is található ebben a térségben. Az állománysűrűség hasonló ahhoz az ázsiai térségéhez, ahol a betegség felütötte a fejét.
A térség liba- és kacsatelepein folytatódik a vírus jelenléte és felszaporodása. A költöző madarak megérkezésével, majd tovarepülésével számolni kell a vírus terjedésével, méghozzá kelet-nyugati irányban – állítják a FAO szakértői. Át kell gondolni a szabad tartási gyakorlatot, hogy kizárják a vadmadarak és a tenyésztelepek állatai közti érintkezési lehetőségeket.

Európa országainak többsége H5N1 vírusmentesnek tekinti magát, azonban úgy tűnik, az ismereteinknél jóval kiterjedtebb a vírus jelenléte és felszaporodása a kontinensen. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a nyár folyamán német kutatók németországi telepen fiatal kacsákból tudták kimutatni a vírust.

Ázsia, Afrika után Európa lehet a harmadik kontinens, ahol a H5N1-es vírus erős kártétellel jelentkezhet.
(Szerk.)