Hozzátette: a horgászok évente a természetes vizeken mintegy 4500 tonna halat fognak ki, míg a halászok zsákmánya 2200-2400 tonna. Az adatokhoz képest jelentős a kormoránok károkozása, a madarak évi 2400-2500 tonna halat fogyasztanak el.

A magyarok évente és fejenként mintegy 4,5 kilogramm halat esznek meg, ennek 40 százaléka importból származik. Jelentősen magasabb az uniós átlagfogyasztás: 22-24 kilogramm évente, szemben a 19 kilogrammos világátlaggal. Az uniós halfogyasztás 60 százalékát importból fedezik - fűzte hozzá.

Illusztráció: Magyar Hírlap Online

Lévai Ferenc közölte: a magyarok éves halfogyasztásuk harmadát a karácsonyi ünnepek idején vásárolják meg. Főkét pontyot vesznek - ez az összmennyiség 65 százaléka -, de vásárolnak süllőt, pisztrángot, harcsát is. A hal ára nem emelkedett a tavalyihoz képest.

A vezérigazgató szerint az egy főre jutó éves magyar halfogyasztást - főként a tudatos fogyasztóknak, és a vásárlóerő növekedésének köszönhetően - 10-12 éven belül akár meg is lehet duplázni. Ezt segítheti például a mintamenza program, amely évente 10 százalékos növekedést generálhat, ráadásul a programnak köszönhetően a gyerekek egy része később tudatos fogyasztó lesz. A 10 kilogramm körüli éves fejenkénti halfogyasztás reális célkitűzés termelési és fogyasztási szempontból egyaránt- fűzte hozzá.

A szakember beszélt arról is, hogy a mostani uniós költségvetési időszakban - 2007-2013 között - a Halászati Operatív Program (HOP) keretében mintegy 13 milliárd forint forrás állt rendelkezésre, amelynek 90 százalékát már felhasználták. Hátra van még több projekt megvalósítása az innovációs és a marketing program keretében. De a pénzügyi időszak végéig a források döntő részét felhasználja az ágazat. Ez a pénzmennyiség - azaz az uniós HOP forrás - az ágazat mostani egyéves, 12-13 milliárd forintos árbevételének felel meg.