Május 20. a méhek világnapjává nyilvánításáról írt alá közös nyilatkozatot a szlovéniai Celjében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Szlovénia a Szlovén Méhészeti Szövetség kezdeményezésére javasolni fogja az Egyesült Nemzetek Szervezete felé, hogy május 20-át nyilvánítsák a Méhek Világnapjává. A Méhek Világnapja kezdeményezés lehetőséget teremt a méhészet fenntartható fejlesztésére, valamint más ágazatok, úgymint a mezőgazdaság, az ipar, a turizmus fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez.

A mezőgazdaságért felelős szakterületek miniszterei kerekasztal beszélgetés keretében vitatták meg a kezdeményezés célkitűzéseit. Egyetértettek abban, hogy kiemelkedő fontossággal bír a nyilvánosság figyelmének felkeltése a méhek védelmének fontosságára, valamint a méhek és egyéb megporzók élelmezésbiztonságban betöltött globális szerepére. Nagy István a magyar mezőgazdasági kormányzat nevében támogatásáról biztosította a szlovén kormányzatot.

méhészet

A klímaváltozás miatt a méhek egyre inkább veszélyeztetettek – fotó: Shutterstock

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a méhészeti ágazat belső problémáinak megoldását is segítő, de azon túlmutató: a fenntartható mezőgazdaságot, erdészetet, környezetvédelmet, élelmezés- és élelmiszer-biztonságot szem előtt tartó kezdeményezésről van szó. Aláhúzta, a Méhek Világnapja elképzelés megvalósítása kiemelt célkitűzés.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői egy közös nyilatkozat révén kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás hatására a méhek egyre inkább veszélyeztetettek. A nyilatkozat aláírói egyetértettek abban, hogy a nemzetközi együttműködés hozzájárulhat a méhekről történő közös gondoskodás erősítéséhez, illetve jobb eredmények eléréséhez a méhek védelmében és a méhészeti szektor fejlesztésében.

Ugyanakkor egyetértettek abban is, hogy a közös erőfeszítések jelentős mértékben segítenék elő a Fenntartható Fejlődési Célok elérését, nevesítve az éhezés elleni küzdelmet, az élelmiszerbiztonságot, és a táplálkozás javítását, azáltal, hogy támogatja a fenntartható mezőgazdaságot, védelmezi a korlátozott természeti erőforrásokat, valamint megakadályozza a biológiai sokszínűség csökkenését. Nagy István  a 39. Apislovenia méhészeti kiállítást is megtekintette.