A „Legyen malacod!” program keretében Cégénydányád Önkormányzata és a helyi szociális szövetkezet a sertés bértartást bevezette az online világba. A bértartók okostelefonjaikon keresztül folyamatosan nyomon követhetik a kiválasztott állatok fejlődését, az állatok körüli teendők elvégzésének mikéntjét. A kezdeményezés 2018-ban indult, és főként a nagyvárosi bértartóknak köszönhetően ma is működik.

online sertéstenyésztés

Egyetlen alkalmazással az egész folyamat végig követhető (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

A program megvalósításával a szatmár-beregi kistelepülésen a házi sertéstartás, házi előállítású hústermékek élményét szeretnék visszaadni a fogyasztóknak. Az állatok felnevelése és tartása a megfelelő állathigiéniai és állatjóléti feltételeknek megfelelően zajlik, ráadásul a sertéstulajdonos mindent az okoskészülékein keresztül ellenőrizhet, illetve bizonyos keretek szabályozhatja is azokat.

Miről is szól pontosan a kezdeményezés?

Teendőmentes, okoskészülékről vezérelt, mégis az állatjóléti feltételeknek megfelelő körülmények között, helyben előállított takarmánnyal etettet állatok tartásáról.

A program megalkotói a következőképpen érvelnek az „okos” állattartás mellett:

  • egy malac felneveltetése (kb. 150 kg-os tömegig) összesen 105 ezer Ft-ba kerül, amely tartalmazza a felnevelés és tartás valamint az állatorvosi teendők teljes költségét (a feldolgozásnak többletköltségei vannak);
  • minőségi alapanyagok kerülhetnek az asztalra, aki belevég a programba, megismerheti a „vidék ízeit”;
  • 100 % garanciát vállalnak arra, hogy minőségi, nem tömeggyártott alapanyagokhoz juttatják a malactulajdonost;
  • a program munkát biztosít a helyi lakosok számára.

sertéstartás

A sertéseket az állatjóléti feltételeknek megfelelő körülmények között tartják (a kép illusztráció) – fotó: Shutterstock

Az online malactartás lépései a következők:

  • A malactartó kiválaszthatja, hogy melyik malac nevelését vállalja fel, melynek napi tevékenységét kamerákon követheti, és abba is beleszólhat, hogy mikor engedjék ki a szabadba.
  • Az előfizetés teljesítésével hozzáférési jogot kap a sertéstelep kameráihoz. Az előfizetési díj a teljes díj 50 %-a, a fennmaradó összeg részletekben is teljesíthető.
  • A helyi munkavállalók végzik az állatok felnevelésével és tartásával kapcsolatos napi feladatokat.
  • A neveltetés ideje után a tulajdonos elszállíthatja a malacot, vagy egy közös disznóvágás keretében feldolgozzák, és a végterméket viheti haza.

A sertés nevelés és tartás időtartama: 6 hónap

A tavaszi koronavírus-járvány miatt kissé lecsökkent a malactartási kedv, annál is inkább, hogy a program fő élménye a többség számára a zárórendezvény (disznóvágás), melyek megtartására az utóbbi időszakban nem volt lehetőség. Éves szinten a kezdeményezés kb. 60-70 állat tartását teszi lehetővé.