Sikerült megakadályozni a lovak kevésvérűségének terjedését azokon a helyeken, ahol három hónapja felütötte a fejét a gyógyíthatatlan lóbetegség – mondta el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorának Bognár Lajos, országos főállatorvos.  A gyors intézkedéseknek köszönhetően minden "kontakt ló" karantén alá került, a betegség felbukkanásakor azonban korántsem volt ilyen megnyugtató a helyzet – hangzott el a műsorban.ló

A betegség tavasszal komoly pánikot okozott a lótartók körében. – fotó: Shutterstock

Március 7-én Nagyvázsonyból szállítottak az üllői Nagyállat Klinikára egy lovat, amelyet már két hete eredménytelenül kezeltek akkor még ismeretlen betegséggel. Csak két nap múlva, több vizsgálat elvégzése után merült fel a kevésvérűség gyanúja, akkor azonban az állat már vért prüszkölt, így szétszórhatta a vírusokat. Emiatt további 8 lovat helyeztek karanténba a kórházban, illetve Veszprém megyében. Az érintett nagyvázsonyi telep és az üllői klinika egyelőre zárlat alatt marad, a karantén minimum 90 napig tart – folytatta a főállatorvos, hozzátéve: csak a bizonyítottan fertőzött állatokat ölik le.

Pánikra nincs ok, nincs járvány, a betegséget az alapvető állategészségügyi szabályok betartásával az állattartók könnyen elkerülhetik – jegyezte meg. Mint mondta: a vírust ugyan terjeszti szúnyog és légy is, de a rovarokban nagyon rövid ideig él a vírus, és nagy mennyiségű vérrel kell közvetlenül találkozni a fertőzéshez. Bognár Lajos ismét felhívta a figyelmet, hogy senki ne hozzon be a Balkánról, illetve Romániából bizonytalanul eredetű lovat, valamint ha valaki erre túrázik, hazaérkezése után ellenőriztesse az állatait.