Növényvédelmi előrejelzés: Rajzik a kukoricamoly, és egyre több napraforgó-szárbetegségre számíthatunk
Itt az aratás ideje. Olyannyira, hogy az előző összeállítás megjelenése idején már melegítették a kombájnok motorját, indultak az ősziárpa-táblák felé. Azóta már láttam levágott repcetáblát is, vagyis joggal mondhatjuk, megkezdődött a nagy munka. Az Agroinform.hu 2020. évi 27. heti növényvédelmi előrejelzése.

Biztonságban a támogatások – kétéves lesz az átmeneti időszak a KAP-ban
A Takarékbank értesülései szerint az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács június 30-án szakértői szinten megegyezett abban, hogy a korábbi egy évvel szemben kétéves lesz az átmeneti időszak a Közös Agrárpolitikában.

Szabad még repcét termeszteni Magyarországon? (PR-cikk)
Az őszi káposztarepce termesztése az elmúlt években a hazai vetésszerkezet megkerülhetetlen része lett. Az elmúlt évekig a fejlődése és népszerűsége töretlen volt.

Elfogadták az osztatlan közös tulajdon megszüntetését szolgáló törvényt
A képviselők 139 igen szavazattal és 55 tartózkodás mellett elfogadták az agrárminiszter előterjesztését a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről.

kép

3,5 millió embert érint a döntés.

Hogyan kell igazolni a vis maior eseményeket?
Megjelent a Magyar Államkincstár 60/2020. (VI. 30.) számú közleménye a vis maior esemény elektronikus úton történő bejelentéséről.

RAPOOL-terméseredményért egy hordó sör jár! (PR-cikk)
Önnek is jól csúszik egy kis sör a nyári munkák végeztével? A RAPOOL egy egész hordóval ajándékozza meg, ha megosztja RAPOOL repcéje betakarításkor mért terméseredményeit!

Megjelent a rendelet: így lehet a fűtött növény- és gombaházakra támogatást igényelni
A megjelent agrárminisztériumi rendelet alapján a támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között elektronikus úton lehet benyújtani.

fólia

A támogatási kérelmeket elektronikus úton kell beadni – fotó: Shutterstock

Alig kezdődött el az aratás, de már most látszik: közepesnél is gyengébb termés várható
Megkezdődtek az aratási munkák az őszi árpa betakarításával, az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok miatt a közepesnél gyengébb termés várható, a nyári aratású szántóföldi növényekből mintegy 7 millió tonnát takaríthatnak be több mint 1,6 millió hektárról.

Ez az elektromos robogó nem csak városban bírja a strapát – és most a tiéd lehet! (PR-cikk)
Adj fel apróhirdetést az Agroinform.hu Piactéren július 31-ig! Tedd fel az oldalra eladó gépedet, alkatrészedet, terményedet vagy haszonállatodat, bármit, amire lehet kereslet az ország egyik legnagyobb agrárpiacterén. Csak ennyit kell tenned, hogy részt vehess legújabb nyereményjátékunkban.

Újabb sertéspestisgócpontokat fedeztek fel aggasztóan közel a magyar határhoz
Romániában az elmúlt héten 15 újabb afrikai sertéspestis fertőző gócpontot fedeztek fel a hatóságok, ebből kettő-kettő a román-magyar határ mellett levő Bihar és Szatmár megyében található – közölte pénteken a román élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi szakhatóság.

sertés

Romániában eddig több mint 540 ezer állatot pusztítottak el a betegség terjedésének megfékezése érdekében – fotó: Shutterstock

IKR Agrár online repcebemutató: kiemelkedő termés szélsőséges évjáratokban is, megfelelő technológiával (PR-cikk)
A repcetermesztésben jártas gazdák tudják, hogy ezzel a munkaigényes növénnyel stabil, kiemelkedő terméshozamot csak magas szintű műveléssel és jó adottságú hibridekkel lehet elérni. Ezért keresik az új fajtákat, tájékozódnak az új termesztéstechnológiai ajánlásokról, váltanak akár kétévente is hibridet.

Kilábalni a válságból: a baromfiágazat a legborúlátóbb, a sertéspiac viszont bizakodó
Kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére az első negyedévhez képest, de továbbra bizonytalanság jellemzi az ágazatot, főként a világjárvány miatt beszűkült exportlehetőségek és a tavaszi aszály miatt.

Mindent a zöldítésről: így válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbb vetőmagkeveréket! (PR-cikk)
A nyári betakarítású növények lekerülését követően ismét kezdődik a zöldítési szezon. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén sem lesz egyszerű jó döntést hozni.

növény

Facélia mint kiváló méhlegelő – fotó: Etalon Vetőmag Kft.

Ennek a kukoricának nemhogy esélye nincs, hogy kiheverje, hanem ez kipusztult
Az elmúlt hetek intenzív csapadékos időjárása következtében többfelé óriási károkat okoz a belvíz, igaz, hogy a melegedő idő és a szélmozgás napról napra javít a helyzeten, de ez nem mindenhol segít. Az agrárium legfrissebb híreivel jelentkezik az Agroinform Híradó.

Láttál már ilyen szép hibridbúzát HOMOKTALAJON? – Talajmegújítással minden lehetséges! – VIDEÓ (PR-cikk)
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Anarcs határában vizsgáltuk a VulcanAgro talajmegújító technológiáit. A homokos talajokon kirobbanó vitalitású, üde zöld repcét és napraforgót láttunk – azonban a hibridbúza-állomány okozta a legnagyobb meglepetést. Jogosan kérdezhetik most, hogy ILYET IS LEHET?!

Elgördült az utolsó akadály: célegyenesben az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény végrehajtása
Megjelent az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény végrehajtási rendelete, amely az öntözési szolgalom alapításának, az öntözési közösségek elismerésének és ellenőrzésének, valamint a környezeti körzeti tervek jóváhagyásának részletszabályait tartalmazza – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

öntözés

Az öntözni szándékozó mezőgazdasági termelő a vízi létesítményt az idegen ingatlanon elhelyezheti és üzemeltetheti – fotó: Pixabay

Nem a koronavírus okozta a legnagyobb gondot a gabonatermesztőknek
Győrffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének és Petőházi Tamásnak, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökének podcast beszélgetése a hazai gabonatermesztés helyzetéről.

Új zászlóshajók a KITE repceflottájában (PR-cikk)
A KITE Zrt. a repcében is nagy termést garantáló, korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja, köztük két igazi újdonsággal.

Levélanalízis-szolgálatot indít az agrárkamara
2020. július 1-jétől új, a falugazdászok segítségével igénybe vehető szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Alig fél év telt el 2020-ból, de az idei aszálykár máris duplája a tavalyinak
A Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, az idei aszálykár már most duplájára rúg a tavalyinak.

öntözés

Az  időjárás idén nem kedvezett a mezőgazdászoknak – fotó: Stockxpert

Már létezik genetikai védelem vírus- és gombabetegség ellen repcében (PR-cikk)
Kiemelkedő olajtartalmú, kompakt, tarlórépa sárgaságvírusának és fómának ellenálló hibridek a RAPOOL repceportfóliójában.

A poloskainvázió kezdetét veszi! Mit tehetünk?
A kiskertekben és a nagyüzemi gazdaságokban is nagy gondot okozó poloskák inváziója idén nyáron is kezdetét veszi. Lássuk, mely fajokkal van dolgunk és mit kell tudni róluk!

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: AGRI CS Magyarország Kft.