Hagyomány, megbízhatóság, szakmaiság a mottója a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényének, melyet mindig a tavaszi állatkihajtásokhoz időzítve, Szent György nap környékén rendeznek meg, ezúttal immár 21. alkalommal.

Az alföld legrangosabb szakmai rendezvényének számító mezőgazdasági programsorozat fokozatos népszerűségét erősíti, hogy idén már új kiállítási terület megnyitására is szükség volt, és ezen kívül is számost újítás vált indokolttá.

A rendezvény népszerűsége azonban nem csak a térségben, sőt, már nem is csak országhatáron belül jelentős, hiszen egyre több külföldi kiállító is szerepel a sorban. A környékbeli országok magyar nyelvű kiállítói mellett idén Törökország is képviselteti magát.

Szintén fontos tényező, hogy a látogatók közül nagyon sok egyénileg érkező diák mellett 274 agrár egyetemista és 1244 szintén a mezőgazdasági képzéssel foglalkozó szakközépiskolás diák látogat el, akik itt is újabb képet ismerhetnek meg a hazai mezőgazdaság lehetőségeiről. Ennek másik jelentősége azért is nagy, mert a kiállítás jelenlegi területén 1896-ban Magyar Királyi Szakiskola létesült. A 47-es főút mellett, a 2-es lovarda közelében tekinthető meg az az újonnan felállított kapu, aminek mintáját a XIX. század végén működő szakoktatási intézmény korabeli fotójáról vették, és ami szimbolikus jelentőségű, hiszen nincs szárnya, ami azt jelképezi, hogy mindig nyitva áll a látogatók előtt. - mondta Antal Gábor a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, aki a kiállítás mottójaként a hagyomány, megbízhatóság, szakmaiság fontosságát hangsúlyozta.

Hagyomány, mert a kiállítást az állatok kihajtásának idejéhez, Szent György Napjához időzítik, valamint mert nagy figyelmet fordítanak az őshonos fajták bemutatására.

Megbízhatóság, mert évről–évre emelkedik a kiállítók száma, és mert az elmúlt 20 megteremtette annak lehetőségét, hogy a kiállítók, tenyésztők között elmélyüljenek a szakmai kapcsolatok.

A szakmai színvonal önmagáért beszél, amit a kiállításra rendszeresen visszatérők maguk is tapasztalhatnak, hiszen a hagyományok megelevenedése mellett mindenki elhozza a legfrissebb innovációit is.


Éder Tamás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeriparért felelős alelnöke köszöntőjében tolmácsolta Györffy Balázsnak, a Magyar Nemzeti Agrárkamara elnökének jókívánságát, aki külföldi elfoglaltság miatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak.

Az alelnök a legfontosabb feladatok közt az információ eljuttatását hangsúlyozta, mivel a növénytermesztés és az állattenyésztés ágazatban kisebb–nagyobb mértékű lemaradás van, melynek okai egyrészt az anyagiak, valamint az ágazat szereplőinek nem megfelelő informálása az új fejlesztésekről, beruházásokról. Sokan ragaszkodnak a hagyományos módszerekhez, de a gazdasági siker reményében az új ismereteknek el kell jutnia a gazdákhoz. A kiállítás segíti a naprakész információk eljutásában, de a kamara is erre törekszik.mivel ami által a nagyközönség láthatja, hogyan bánnak a gazdák az állattal, és hogy állítják elő azt, ami a fogyasztó asztalára kerül. Mindenki számára fontosnak tartja megismerni az állatok és a föld gondozását, ami a gazdaság egyik forrása.

Őt követően Almási István polgármester arról beszélt, hogy a térség lakói számára mindig is a mezőgazdaság jelentette a fő megélhetési forrást, a gazdálkodás biztosította a talpon maradást. Épp ezért ez a kiállítás kiváló alkalom arra, hogy a hagyományos ágazatok mellett a jövő technológiáit is bemutassa. A korábbi parasztság által lefektetett alapok nélkül ugyanis nehéz elképzelni a mostani- és különösen a jövőbeli mezőgazdasági ágazatot. Az agrárium a jövőben is a legfontosabb szakterületnek számít, amire a gazdaság mindig számíthat.

dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az ágazat belső piacának megtisztítását hangsúlyozta, azon belül is az állattenyésztők és a feldolgozóipar szerepére irányítva a figyelmet. Kiemelt fontosságú a szakma tudatos fejlesztése, amit közös erővel emelni kell. Ez a kiállítás ennek egyik fontos építőkockája. Emellett a gazdálkodók számára nyújtható támogatásokról is beszélt. A közös agrárpolitika új eszközöket nyújt a gazdálkodók számára. Magyarország 2014-2020 között 12,3 milliárd euró agrár- és vidékfejlesztési támogatásban részesülhet. Ebből 8,8 milliárd euró jut közvetlen támogatásokra és 3,4 milliárd euró a társfinanszírozással működő vidékfejlesztésre Az uniós és a hazai forrásokból idén csaknem 725 milliárd forint érkezik a magyar mezőgazdasági termelőkhöz és az élelmiszergazdaság szereplőihez.

A megnyitót követően az eső is elállt, így kedvezve nem csak a mezőgazdaságnak, hanem a kiállítás látogatóinak is.


Helyszín: Hód-Mezőgazda Zrt. Kiállítási Centruma, 6800 Hódmezővásárhely, 47-es főút 195. km.
Nyitva tartás: minden nap 9-18 óráig
A kiállítás egész időtartama alatt az állattenyésztő szakmai szervezetek folyamatos szaktanácsadást nyújtanak az érdeklődők részére.


Helyszín: Hód-Mezőgazda Zrt. Kiállítási Centruma, 6800 Hódmezővásárhely, 47-es főút 195. km.
Nyitva tartás: minden nap 9-18 óráig
A kiállítás egész időtartama alatt az állattenyésztő szakmai szervezetek folyamatos szaktanácsadást nyújtanak az érdeklődők részére.