Egy új takarmánykiegészítő, amely fokhagyma- és citruskivonatokat tartalmaz, átlagosan 30 százalékkal mérsékelhetné a szarvasmarha-tenyésztésből származó üvegházhatású gázok, köztük a metán, állatok általi kibocsátását.

szarvasmarha

Az új takarmánykiegészítő átlagosan 30 százalékkal mérsékelhetné a szarvasmarha-tenyésztésből származó üvegházhatású gázok kibocsátását – Fotó: pixabay.com

A Mootral, svájci-brit startup számításai szerint, ha a tápot belekeverik a hagyományos takarmányba, akkor a jószágonként a metántermelődés csökkentésének mértéke éves szinten egyenértékű lenne körülbelül egy tonna szén-dioxid-kibocsátással.

Ha a világ összes tehenének adnának ebből a pelletből, akkor a metánkibocsátás olyan mértékben esne vissza, mintha több mint 300 millió autó tűnne el Európa útjairól.

A cég a takarmány alkalmazásából keletkező megtakarításokat CO2-kreditpontokká alakítja át a Verra önkéntes szén-dioxid-kiegyenlítési program jóváhagyásával.

A kreditek értékesítéséből származó bevételek visszakerülnek a gazdálkodókhoz, ami támogatja az adalék kezdeti bevezetési költségeit, és ösztönzi a gazdaságokat, hogy még többet vegyenek belőle – mondta Thomas Hafner, a Mootral vezérigazgatója a CNN Business-nek – A szén-dioxid-kreditek fontos ösztönzők a klímabarát technológiák bevezetésében.

A Mootral CowCredits elnevezésű pontjai ugyanakkor nem olcsók. Egy kredit körülbelül 80 dollárba kerül, és egy tonna CO2-t lehet vele kiváltani. Összehasonlításképpen az erdészeti kompenzációs rendszerekben egy tonna szén-dioxid ára átlagosan 4 dollárba kerül az Ecosystem Marketplace kutatócég szerint.

Thomas Hafner azonban úgy véli, hogy olyan kreditekre van igény, amelyek a kibocsátás azonnali igazolt csökkentését kínálják, és nem olyanokra, amelyek csupán bizonytalanul megvalósuló jövőbeni megtakarítást ígérnek.

Eddig a Mootral több mint 300 CowCreditet generált. A következő évben 10.000 kreditpont a terv, illetve 2,5 millió dollárt szeretnének befektetési tőkéből előteremteni a termékbevezetés felgyorsítására

Így működik a gyakorlatban

Az északnyugat-angliai Lancashire-ben működő Brades Farm volt az első olyan tejgazdaság, amely csatlakozott a Mootral programjához. A 440 fejőstehénből álló állománynak naponta kétszer adnak a takarmánykiegészítőből, amely hatására mérséklődik a tehén gyomrában a rostos növényi anyagok, például a fű emésztése során a mikrobák metántermelése.

A szén-dioxid-kredit kézzelfogható lehetőséget kínál a mezőgazdasági termelők kiadásainak ellensúlyozására – mondta Joe Towers, aki a gazdaságot testvérével, Eddel vezeti.

A takarmánykiegészítő használatából fakadó előnyöket marketingkommunikációjuk során is használják: a csomagoláson a „kevesebb tehénböffentés” felirat szerepel. Ennek segítségével sikerült rést találniuk a piacon és terméküket ma már prémiumtejként értékesítik a londoni kávézóknak.

szarvasmarha

A tejelő tehenek és a húsmarhák takarmányozása eltérő – Fotó: pixabay.com

Ugyanakkor a tejelő tehenek takarmányozása jelentősen eltér a húsmarháéktól, így a táp adagolása bizonyos esetekben kihívásokat okoz. Ráadásul az, hogy a táplálékkiegészítő milyen mértékben csökkenti a metánkibocsátást, az állat fajtájától és a környezetétől is függ.

A Mootral eddig kiterjedt vizsgálatokat kizárólag a Brades Farmon található két fajtánál végzett. A startup ennek ellenére bízik abban, hogy mindenre találnak majd megoldást és hamarosan megkezdik a termék tesztelését egy texasi farmon is, ahol 12.000 húsmarha állományon és további vizsgálatokat terveznek a világ különböző részein.

A Harper Adams Egyetem professzora, Liam Sinclair pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy figyelemmel kell kísérni a Mootral-táp hosszabb távú hatásait, mivel fennáll annak a veszélye, hogy az étrend megváltoztatása befolyásolhatja az állatok emésztését, ami mérsékelheti a súlynövekedési ütemüket vagy a tejhozamukat.

Az is nagyon fontos, hogy a metánkibocsátás érdemi csökkenésének elérése érdekében a termék elérhető és költséghatékony legyen a fejlődő országokban is – tette hozzá Liam Sinclair.