A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 20 százalékkal 22 ezer tonnára csökkent 2020 január–augusztusában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Hollandia voltak. Romániába 11, Ausztriába 24 és Hollandiába 33 százalékkal kevesebb sertés került – írja a NAIK AKI agrárpiaci jelentése.

Az élősertés-behozatal 36 százalékkal 48,2 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Szlovákia, Horvátország és Németország voltak. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége csaknem 3 százalékkal (93,5 ezer tonnára) csökkent, míg értéke 13 százalékkal nőtt 2020 első nyolc hónapjában a 2019. január–augusztusihoz képest.

sertéspiac

A sertéshús termelői ára 23 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – fotó: MTI /Czeglédi Zsolt

A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították, Romániába 9 százalékkal, Olaszországba 4,5 százalékkal csökkent a kivitel, míg Horvátországba 15 százalékkal emelkedett.

A sertéshúsimport volumene 21 százalékkal kevesebb, 88,7 ezer tonna volt, ugyanakkor értéke 1,5 százalékkal növekedett. A sertéshús 60 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 470 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2020 októberében, ami 23 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 11 százalékkal mérséklődött 2020 októberében 2019 azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 3 százalékkal, a sertéscombé pedig 5 százalékkal emelkedett ugyanekkor.