A gabonatermesztők évindító rendezvénye a Debreceni Egyetemen
2019. január 17 -én a Debreceni Egyetemen folytatja rendezvénysorozatát, a KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatot a szervező Magro.hu mezőgazdasági piactér. Vallják: egy jó kukorica- vagy búzatermesztő folyamatosan képezi magát, tartja a lépést a gabonatermesztés technológiai újdonságaival, és tudja, ami tegnap megfelelő volt, az ma már nem biztos, hogy elég, létezhetnek hatékonyabb megoldások.

Megjelent a Pest megyei kkv-k eszközberuházásait támogató pályázat
Megjelent 4,5 milliárd forint keretösszeggel a Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) eszközberuházásait támogató pályázati felhívás második üteme.

Az orosz mezőgazdaság virágzásáról szóló hírek erősen túloznak
Az orosz sajtóban hónapok óta – sőt, tulajdonképpen az orosz embargó bevezetése óta – olyan hírek jelennek meg, miszerint az ország mezőgazdasága a nyugati szankciók ellenére is megfelelően ki tudja elégíteni a lakosság igényeit, hogy az ország önellátásra törekszik több termékből, és ezek mellett az exportot növelni tudja a világpiacon. Valóság vagy propaganda?

krumpli

Az önellátásról szőlő hírek erősen túloznak – fotó: Shutterstock

Nem örülhetünk sokáig a tejárcsökkenésnek
Január elsejétől az áfacsökkentés hatására olcsóbb lett a tej a boltokban. Azonban szakértők szerint ez csak néhány hónapig tarthat.

Csökkentsük végre a kukoricatermelés kockázatait!
Ezekről a modern technológiákról mindenképpen tudnia kell, amelyekkel csökkentheti a termesztés kockázatait még száraz évjáratokban is, vagy növelheti a hozamokat differenciált tőszámú vetéssel.

Családi gazdaság helyett jön a családi mezőgazdasági vállalkozás?
A családi mezőgazdasági vállalkozás (csmv) a NAK tervei szerint már jogi személyiség lenne, de megmaradna nettó százmillió forintig az adókedvezménye – nyilatkozta Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke a Magyar Hírlapnak.

Számolási segédlet a nitrátjelentés elkészítéséhez!
A 2018-as naptári évre vonatkozóan 2019. januártól már teljesíthető a nitrát-adatszolgáltatás. A NAK segédletet készített a nitrátjelentés elkészítéséhez.

5+1 módszer a vakond távol tartására
Kevés dolog tudja jobban felbosszantani a kertbarátokat, mint a semmiből feltörő kisebb-nagyobb földkupacok, amelyek szinte elaknásítják a gondosan ápolt gyepet és konyhakertet. A földtúrások jól jelzik, hogy a kertben gazdag talajélet van.

vakondtúrás

Kiterjedt járatrendszerével a vakond képes teljesen aláásni a kertet – fotó: Pixabay

Egységes vadkárfelmérési útmutató készül
A NAK konferenciáján bemutatták az egységes vadkárfelmérési útmutató tervezetét, és azt is, hogyan tehető jövedelmezőbbé a gazdálkodás fásítással.

A jó termés múlhat rajta – folyamatos nitrogénellátás, észszerű trágyázással
A növények számára a nitrogén létfontosságú, esszenciális tápelem, az egyik legszorosabb kapcsolatban áll a termés mennyiségével és minőségével. Részt vesz a nukleinsavak, enzimek, fehérjék és a klorofill felépítésében, tehát nemcsak a vegetatív fejlődéshez, hanem a termésképzés során is nélkülözhetetlen.

Már akár 20 évre is adnak vízjogi engedélyt öntözésre
Az év elején megváltozott vízügyi szabályozás szerint a korábbi 5 év helyett immár akár 20 évre is kaphat vízjogi üzemeltetési engedélyt az öntözni kívánó gazdálkodó.

Ezt kell tudni a fejes saláta hajtatásáról
Milyen a jó palánta, hogyan szedjük a fejes salátát, mire ügyeljünk az ültetésnél, mi az ideális páratartalom, mi befolyásolja a fejek növekedését? Minden, amit a salátatermesztésről tudni kell.

saláta

Fejnagyság tekintetében nemcsak ősszel, de a tél végi-tavaszi időszakban is az egyre nagyobb fejeket keresi a piac – fotó: Pixabay

Alacsony élelmiszerárakkal búcsúzik 2018
Míg az összes jelentős gabonaféle nemzetközi ára emelkedett az elmúlt évben, a többi áruhoz, élen a cukorral, olcsóbban lehetett hozzájutni.

Szeretnél ingyen bejutni az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-ra?
Összesen 1000 belépőjegyet sorsolunk ki a legnagyobb hazai agrárgép-kiállításra! Mit kell tenned ezért? Kattints!

Növényvédelmi továbbképzés és a precíziós gazdálkodás aktualitásai
2018. január 7. és 11. között került megrendezésre a KITE Zrt. növényvédelmi képzése a jól megszokott helyszínen, Hévízen. Az immáron krisztusi kort elért rendezvény hagyományait egy új kezdeményezés bővítette ki, ami stílusosan éppen három évvel ezelőtt indult el az útjára.

Megmutatjuk a PREGA 2019 Konferencia részletes tematikáját!
A munkaerőhiány kezelése, a terméshozam növelése, környezetkímélő gazdálkodás és a termelési költségek csökkentése – aktuális kihívások a szántóföldi növénytermesztés, a szőlő- és gyümölcstermesztés, a zöldségtermesztés és az állattartás területén. A PREGA Konferencián mindezekre megoldást találhat február 19-én és 20-án.

Ki nyer az új földforgalmi törvénnyel?
Hatályba léptek a mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó törvénymódosítások. A földforgalmi törvény módosításának célja a helyben lakó gazdák szerepének erősítése, egy egészséges, stabil birtokszerkezeten keresztül a versenyképesség növelése, a visszaélések visszaszorítása és a termőföld magyar kézben tartása. Nézzük a részleteket!

kép

Mostantól nem lehet feles bérleti, illetve részesművelési szerződést kötni – fotó: Shutterstock

Ezek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei
Országszerte összesen 3312 ellenőrzés, 117 figyelmeztetés, 14 tevékenységkorlátozás, valamint 125 darab – összesen 8 065 154 forintnyi – kiszabott bírság lett a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés mérlege.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.