Legális műanyag adagolás a takarmányba

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a takarmányok legális műanyagtartalma károsíthatja az emberi egészséget. Az Egyesült Királyságban engedélyezett újrahasznosítási folyamat részeként az élelmiszerhulladékból származó műanyag csomagolás darabjai - amibe a lejárt élelmiszerek be vannak csomagolva - apróra vágva bekerülnek az állati takarmányba. Az állati takarmányban található műanyagok veszélyt jelenthetnek az emberek egészségre, és sürgősen több kutatás tárgyát kell képezniük - mondták el szakértők a Guardiannek.

A szakértők az után figyelmeztettek, hogy Andrew Rock brit gazdálkodó kapcsolatba lépett a Guardiannal, miután műanyagdarabkákat vett észre a takarmányában.

Rocknak a beszállítók azt mondták, hogy ez az újrahasznosítási folyamat legális része, amelynek során a még csomagolt élelmiszerhulladékból állati takarmányt készítenek.

Rock egy kis sertéstelepet üzemeltet Lincolnshire-ben, és már hónapok óta folyamatosan apró műanyagdarabkákat talált a sertéstápjában. "Az motoszkált a fejemben, hogy talán az ott dolgozók pár kesztyűt dobhattak a takarmánygyárban a tápba. Kivettem egy kilós kanállal mintának a zsákból, és ezt több héten keresztül megismételtem. Kiterítettem a fényre a tápot, és szinte minden kanálban műanyagot találtam".


Nyomozás a műanyag forrása után

A férfi kapcsolatba lépett a beszállítókkal, akik eladták neki a takarmányt, és megdöbbenve tapasztalta, hogy a műanyagszilánkok nem tévedésből kerültek oda ahol megtalálta őket, hanem

Valójában az újrahasznosítási folyamat legális részei, amelynek során a még csomagolt élelmiszerhulladékból állati takarmányt készítenek.

Az Egyesült Királyságban évente több mint 650 000 tonna fel nem használt élelmiszerből - a kenyértől a Mars-szeletig - készítenek állati takarmányt. A műanyag csomagolást eltávolító rendszer alacsony hatásfokú, nem képes az összes műanyag eltávolítására, ezért az Egyesült Királyságban az egészet egyszerűen legálissá tették egy szabályozással: az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal engedélyezi s mscimum 0,15 százalékos műanyag határértéket.

A takarmányban megengedett műanyagra vonatkozó hivatalos uniós határérték ugyan nulla, de a valóságban sok más ország is ugyanezen a 0,15 százalékos határon belül működik.

A műanyag csomagolást eltávolító rendszer alacsony hatásfokú, nem képes az összes műanyag eltávolítására.

A műanyag csomagolást eltávolító rendszer alacsony hatásfokú, nem képes az összes műanyag eltávolítására. Kép: Pexels

Biztonságos? Nem. Törvényes? Igen.

A gazda feltette a kérdést a beszállítóinak, hogy ezek a határértékek biztonságosak-e a fogyasztás szempontjából, mire azok azt válaszolták, hogy a termék a törvényes határértékeken belül van, és az UFAS (Universal Feed Assurance Scheme) által akkreditált harmadik féltől származó malomból származik. Az UFAS egy olyan önkéntes rendszer, melyet az Agricultural Industries Confederation (Mezőgazdasági Iparágak Szövetsége) működtet. A szervezet megerősítette a Guardiannek, hogy meg fogják vizsgálni a Rock gazda által benyújtott panaszokat, de azt is elmondták, hogy megállapításaikat szigorú titoktartási megállapodások védik. Rock szerint azonban az a tény, hogy mindez legális, sokkolta őt.

"Azt hiszem, az egyetlen, akit ez nem sokkolt, az a takarmánygyártó ipar és annak alkalmazottai. Megdöbbentő volt ő laza elfogadásuk".

Dr. Heather Leslie az amszterdami Vrije Egyetem mikroműanyagokra szakosodott ökotoxikológusa a Guardiannek elmondta, hogy "az állati takarmányban az egyetlen elfogadható műanyagszint a nulla. Nem átlátható, hogy mivel etették a vásárlók által fogyasztott állatokat. Így a vásárlók nem tudhatják, hogy valójában mit esznek."

A takarmányban megengedett műanyagra vonatkozó hivatalos uniós határérték ugyan nulla, de a valóságban sok más ország is ugyanezen a 0,15 százalékos határon belül működik. Kép:Pexels

A takarmányban megengedett műanyagra vonatkozó hivatalos uniós határérték ugyan nulla, de a valóságban sok más ország is ugyanezen a 0,15 százalékos határon belül működik. Kép:Pexels

Komplett katasztrófa a műanyag a szervezetünkben

"A takarmányfeldolgozás során a nagyobb darabokból apró mikroműanyagok szabadulhatnak fel, és a kisebb töredékek véleményünk szerint még kockázatosabbak az állatok egészségére nézve. Évtizedek óta tudjuk, hogy:

"Lenyelés után a finom műanyagrészecskék átjutnak az emlősök bélgátján, és bekerülnek a véráramba. Ezt már tesztelték sertéseken, kutyákon, patkányokon és csirkéken is. A véráramból a szövetekbe és a szervekbe is eljuthatnak. Ezt patkányokon végzett vizsgálatokból tudjuk."

"Mindenképpen remélem, hogy további kutatások lesznek" - mondta Dr. Stephanie Wright, a londoni King's College munkatársa, aki a mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatását tanulmányozza. Fennáll a veszélye annak, hogy a műanyagból vegyi anyagok szivárognak ki, még a nagyon kis darabokból is. "Mikroszkopikus szinten a műanyagot alkotó anyagmátrixban lévő vegyi anyagok, melyeket rugalmasságot vagy égésgátló tulajdonságokat biztosítanak, nagyon könnyen leválnak és kioldódnak. Ezért tiltották be a BPA-t, az élelmiszercsomagolásban található vegyi anyagot a cumisüvegekben, mert a műanyagból átszivárgott a tejbe. Az embereket és állatokat az őket körülvevő környezetből érő vegyi terhelés olyan nagy, hogy nehéz lenne megállapítani, hogy a takarmányban lévő műanyagnak kulcsszerepe van-e valamely problémában. Wright szerint:

"Jelenleg mintegy 8 milliárd tonna műanyagot állítottunk elő. 2050-re 25 milliárd tonna lesz a bolygón. Az emberi vegyipari termelés növekszik".

Mikroszkopikus szinten a műanyagot alkotó anyagmátrixban lévő vegyi anyagok, melyeket rugalmasságot vagy égésgátló tulajdonságokat biztosítanak, nagyon könnyen leválnak és kioldódnak.

Mikroszkopikus szinten a műanyagot alkotó anyagmátrixban lévő vegyi anyagok, melyeket rugalmasságot vagy égésgátló tulajdonságokat biztosítanak, nagyon könnyen leválnak és kioldódnak. Kép: Pexels

Magyarázkodás, spórolás, szerecsenmosdatás

Paul Featherstone, az Egyesült Királyság élelmiszer-feldolgozó szövetségének korábbi elnöke és a SugaRich takarmánygyártó cég csoportigazgatója a Guardiannek elmondta, hogy a folyamat során mindent megtesznek azért, hogy a műanyag nyomai a lehető legkisebbek legyenek, és rámutatott, hogy az élelmiszerhulladék hulladéklerakókba kerülésének megakadályozása hatalmas környezetvédelmi probléma. "Az uniós országok túlnyomó többségével összhangban nálunk is 0,15 tömegszázalékos a műanyagmaradványok toleranciaszintje."

"Nem ezt tűztük ki célként, sokkal, de sokkal ez alatt az érték alatt akarunk maradni. Nem szeretnénk, ha a takarmányba az állatokra káros anyagokat juttatnánk" - magyarázta a takarmányba az állatokra és az emberekre káros anyagokat juttató szervezet korábbi elnöke.

"Ez a gyakorlat már régóta létezik, hiszen a kekszgyár mellett élő gazda is átvette volna a hulladékot úgy ahogy van. Mostanra azonban a folyamat gyakorlattá vált, és a körforgásos gazdaság eszméjének kialakulása óta fel is gyorsult. Ez része a fenntartható fejlődési céloknak. Meg kell vizsgálnunk, hogyan juttathatjuk be ezt a hulladékot biztonságosan a takarmányláncba. A felmerülő kockázatok és az Európa-szerte 3,5 millió tonna élelmiszer újbóli felhasználásával járó előnyök közötti ellentételezés logikus és kockázat szempontjából is értékelt előny, amelyet mindannyiunknak jó ötletnek kellene tartanunk" - vélekedett Paul Featherstone volt vezető, némiképp cinikusan

Relativizálva és elkerülhetetlennek beállítva a főképp az alkalmatlan gépek és a költségeken történő spórolás miatt fennálló nagyüzemi mérgezést, és az emberi egészséget minden életkorban masszívan károsító műanyagszennyezést.

A végső soron elveszett vagy elpazarolt élelmiszer a mezőgazdaság által felhasznált vízmennyiség negyedét emészti fel, Kína nagyságú területet igényel.

A végső soron elveszett vagy elpazarolt élelmiszer a mezőgazdaság által felhasznált vízmennyiség negyedét emészti fel, Kína nagyságú területet igényel. Kép: Pexels

A folyamat kezdetén mi is hibázunk: a pazarlással

Világviszonylatban az emberi fogyasztásra termelt élelmiszerek körülbelül egyharmada vész el vagy vész kárba a gazdaságtól az asztalig. A végső soron elveszett vagy elpazarolt élelmiszer a mezőgazdaság által felhasznált vízmennyiség negyedét emészti fel, Kína nagyságú területet igényel, és a becslések szerint a globális üvegházhatású gázkibocsátás 8 százalékáért felelős.

Az FSA a Guardiannek úgy nyilatkozott, hogy "a jelenlegi információk alapján, beleértve az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által az élelmiszerekből származó mikroműanyagok expozíciójának biztonságosságáról végzett értékelést, az FSA úgy véli, hogy nem valószínű, hogy a bizonyos típusú élelmiszerekben előforduló mikroműanyag-részecskék szintje - amelyről beszámoltak - kárt okozna a fogyasztóknak".

Az FSA véleményét számtalan tanulmány, kutató és szervezet jelentése cáfolja folyamatos munkával, mivel egyre másra látnak napvilágot a szervezetünkbe jutó műanyagszennyezés súlyos egészségromboló hatásairól szóló kutatások.

(Forrás: the guardian)