Manapság már nem beszélhetünk kullancsszezonról. Sajnos egész évben velünk vannak, sokszor közelebb is, mint gondolnánk. Ma már nem elég, ha csak a kirándulásokra megyünk felkészülten, hiszen akár a saját kertünkben is megtámadhatnak bennünket és állatainkat a kullancsok. A kullancs pedig nagyon sok súlyos betegségeket tud okozni, ezért nagyon fontos, hogy védekezzünk ellene.

Ismerd meg a kullancsot

A kullancsok főleg az emlősök vérszívói, de lárváik akár madarakat és hüllőket is megtámadhatnak. A kullancs petéjéből lárva kel ki, melynek még csak 6 lába van, és nem szaporodik. Több stádium után jutunk el a nimfákhoz, amelyeknek már 8 lábuk van, de még mindig nem szaporodnak. A kifejlett állat, vagy más néven imágó, szintén 8 lábú, de ez már ivarosan szaporodik.

Hazánkban a leggyakrabban előforduló kullancs a közönséges kullancs, azonban a neve ne tévesszen meg minket, hiszen nagyon is veszélyes. Akár Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet. A betegségeket nem az állat okozza, hanem a bélrendszerében élő baktériumok, egysejtűek, vírusok, melyek a vérszívás során jutnak be a megtámadott szervezetbe.

kullancs

A kullancsokat nagyon nem mindegy, hogy távolítjuk el. A szakszerűtlen kitépéssel hatalmas bajt okozhatunk! Fotó: Shutterstock

Azonban nagyon fontos felhívni rá a figyelmet, hogy nem minden parazita fertőzött, a gyors és helyes eltávolítással pedig minimálisra csökkenthető az esetleges fertőződés kockázata. De persze ehhez ismernünk kell, hogyan kell helyesen eltávolítani a kullancsot, akár emberből, akár állatból.

A kullancscsípés általában könnyedén felismerhető, hiszen legtöbbször úgy fedezzük fel, hogy a parazita még a bőrünkben van. Nagyon fontos, hogy ne essünk pánikba, és megfontoltan cselekedjünk, különben nagy veszélynek tesszük ki magunkat. Nem szabad csavargatni, krémmel vagy ecettel bekenni a kullancsot, hiszen ezzel megnöveljük a fertőzés kockázatát.


A helyes lépés ilyenkor a gyors és szakszerű eltávolítás. Ezt célszerű csipesszel vagy kullancskanállal elvégezni, amelyek segítségével a kullancs nyaki részét megragadva, sérülés nélkül szabadulhatunk meg az élősködőtől. A legjobb, ha a bőrünkhöz minél közelebb csípjük össze úgy, hogy az mint egy sátor, megemelkedjen, mert ilyenkor a kullancs gyakran magától elenged bennünket. Azért is jó ez a megoldás, mert így elkerülhető, hogy a parazita potrohában esetlegesen található baktérium vagy vírus a szervezetünkbe kerüljön. Szintén lényeges, hogy ne akadjon belénk a szájszerve. Amennyiben az a bőrünk alatt marad, nem jelent veszélyt a kórokozás szempontjából, és idővel ki fog lökődni a bőrünkből.

Nagyon fontos, hogy ne nyomjuk össze a kullancsot, ne kenjük be semmivel és minél hamarabb szedjük ki, akár emberbe, akár állatba mászott bele. Szakembert abban az esetben kell felkeresni, ha a csípést követően tünet vagy panasz jelentkezik. Ez sokszor hetekkel később jelenik meg. A Lyme-kór esetében akár napokkal vagy hetekkel a csípés után ovális alakú, nagy kiterjedésű bőrpír alakulhat ki. Az agyvelőgyulladást okozó vírus jelenlétének viszont nincsenek ilyen bőrtünetei.

Azonban, ha a kullancscsípést követő napokban lázat, fejfájást, végtagfájdalmat, rossz közérzetet tapasztalunk, azonnal keressünk fel orvost. Érdemes a kullancsot nem kidobni, miután eltávolítottuk, hanem patikában kapható gyorsteszttel meggyőződni az esetleges fertőzöttségéről.

Ezért kell védekezni a kullancsokkal szemben

A kullancsok odavannak az elhanyagolt területekért, ezért a gazos, füves, erdős tájakon gyakran találkozhatunk velük, de még a vízpart sincs ellenükre. A hideg és a forró időjárást általában a föld alá bújva töltik, de mivel manapság a telek igen enyhék, így mind a négy évszakban igen aktívak a kullancsok. A kullancs a szájszervével sebet ejt a bőrön, rögzíti magát, és vért szív. Ez akár napokon keresztül is el tud tartani, majd amikor teleszívta magát, elengedi a bőrt és leesik.

Mivel érzéstelenítőt juttat a sebbe, gyakran észre sem vesszük, hogy megcsípett minket a kullancs. Azonban, miután távozott, a seb gyakran bedagadhat, begyulladhat, fájdalmassá válhat, és még enyhén nedvezhet is.

A leggyakoribb, kullancs által terjesztett betegségek

1. A vírusos kullancs encephalitis magas lázzal, tarkómerevséggel, zavart állapottal jár. Ezért azonnali kórházi kezelésre van szüksége annak, aki a tüneteket mutatja. A betegséget megelőzhetjük oltással.

kullancs eltávolításEgyáltalán nem mindegy, hogyan távolítjuk el a kullancsot. Ez a helyes módszer. Fotó: Shutterstock

2. A Lyme-kórt a vöröses-feketés Ixodes ricinus hordozza. A csípés helyén jellegzetes gyűrű alakul ki. Tünetei a kiütések, ízületi fájdalmak, majd később a szívkárosodás. Védőoltás nincs ellene, így mindenképpen a védekezés az egyetlen megoldás.

3. A babéziózisnak hazánkban egyelőre kizárólag a kutyákat veszélyeztető formája terjedt el. A csípés után a kutya hirtelen súlyosan belázasodik. Elesett, kedvetlen, sőt, akár idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek nála. Sokszor akár egy hét is eltelhet a csípés és a tünetek megjelenése között. Rövid időn belül a vizelete megsötétedhet, állapota pedig hamar súlyosbodik, míg sajnos akár az életébe is kerülhet. Ha a kutya hirtelen elesettnek tűnik, vagy ha kullancs volt benne, és megváltozik a viselkedése, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert akár órákon belül elveszíthetjük.

4. A tularémia, más néven nyúlpestis, a csípés helyén megjelenő fájdalmas bőrfekély képződésével jár együtt, de a nyirokcsomók is megnagyobbodnak. Akár tüdőgyulladással is járhat. Mivel nagyon fertőző, ezért be kell jelenteni a megbetegedést. Antibiotikummal jól gyógyítható, de kezelés nélkül akár végzetes is lehet. A betegségen való átesés általában védettséget ad a későbbiekre.

Ne érezzék jól magukat a kertedben a kullancsok

A teljesen kullancsmentes kertet sajnos nem tudjuk garantálni, de azért nagyon sokat tudunk tenni, hogy a lehető legkevesebb kullancs érezze magát komfortosan nálunk.

1. Ne hagyjuk a földön a faleveleket, gallyakat, mert az kiváló tanya lehet a kullancsok számára. De különféle farakásokat és egyéb lomokat se tároljunk, mert azok között is otthonra lelnek. A legjobb, ha mindig rendezett a kert, hiszen úgy, a számukra kedvezőtlen feltételek miatt, hamar továbbállnak.

2. Ne hagyjuk nagyra nőni a füvet, mert a magas fűben nagyon jó búvóhelyet találnak maguknak, a rövid fű esetén viszont nincsenek védve a napfény elől, így ott nem szeretnek tartózkodni. Különösen fontos ez, ha gyermekeink és állataink vannak, hiszen ők nagyon hosszú ideig lehetnek a fű közelségében, így jóval nagyobb eséllyel támadhatják meg őket a kullancsok.

3. A nyestek, menyétek és egyéb rágcsálók sajnos gyakran hurcolják be a kertünkbe a kullancsokat, így próbáljunk meg olyan kerítést készíteni, ami megnehezíti ezeknek az állatoknak a bejutását. A kutyáink is kiváló segítséget nyújthatnak ebben.

4. Legyünk figyelmesek, és minden nap nézzük át magunkat és szeretteinket, ha a szabadban jártunk. Az is fontos, hogy ha hosszabb ideig tartózkodunk a szabadban, különösen, ha magas fűben, gazban járunk, esetleg erdőben kirándulunk, mindig hosszú szárú nadrágot viseljünk. A nadrág szárát tűrjük be hosszú szárú zokniba, hogy ne legyen nyílás, amelyen keresztül a kullancs el tudja érni a bőrünket. Használjunk kullancsriasztó szereket, de mindig olvassuk el, melyik mennyi ideig hatásos, és kellő időben gondoskodjunk az újabb adag védelemről.

Így védd kedvenceidet a kullancsokkal szemben

A kutyáinkat és cicáinkat is védjük a kullancsokkal szemben. Nagyon fontos, hogy csakis állatorvosok által ajánlott, és kifejezetten az adott állat számára kifejlesztett szereket használjunk! Soha ne használjunk kutyára macskának ajánlott, és macskára kutyának ajánlott szereket, mert ez akár halált is okozhat!

kullancs

A kullancsot csipesszel a legkönnyebb eltávolítani. Fotó: Shutterstock

Minden esetben tartsuk be a használati utasítást a különféle cseppek, spray-k, tabletták vagy nyakörvek esetében és vegyük figyelembe, hogy hány hét, vagy hónap után válik hatástalanná az adott szer, és kell megismételni a védekezést. Arra is figyelni kell, hogy a hosszú, összetapadt szőr, de akár a fürdőzés, vagy a sok eső is hatástalaníthatja a védelmet. Hiába védjük az állatainkat, rendszeresen vizsgáljuk meg őket, ügyelve a lábak, a lábujjak, a fej, a nyak és a fül környékére.

Növényi védelem a kullancsokkal szemben

Habár aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, ha szeretjük a virágot, még a kullancstól is távol tud minket tartani, nem csak a rosszaságtól. Azonban a kullancsok esetében elmondhatjuk, hogy nem igazán kedvelik a virágokat. Különösen néhányat. Így, ha ezekkel népesítjük be a kertet, rögtön sokat tettünk azért, hogy a kullancs ne érezze otthon magát nálunk.

levendula illatát sem a szúnyogok, sem a molyok, sem a kullancsok nem kedvelik. Azonban az emberek számára nagyon is kellemes a levendula illata, különösen, ha meg szeretnénk nyugodni. A kullancsot azonban inkább fel fogjuk idegesíteni vele. Tartalmaz ugyanis egy olyan természetes vegyületet, amely a legtöbb rovarriasztóban is előfordul. Éppen ezért ültessünk a kertünkbe sok levendulát, így a kullancsok nem tartózkodnak majd szívesen nálunk.

De a rozmaring sem a kullancsok kedvence. Ráadásul a rozmaring rendkívül szívós, és meleg, száraz körülmények között is könnyen nevelhető növény. A körömvirág sem egy igazi kullancsmágnes, hiszen nagyon nem bírják sem a kullancsok, sem sok egyéb rovar. Ráadásul, mivel a körömvirág gyökérrendszere mélyen hatol a talajba, ott is kifejti hatását, ahol az élősködők bujkálnak.

De a citromfű erős illata sem kedves a kullancsok számára. A citronella nevű olaj a levelekből és a szárból nyerhető ki, és kiváló megoldás kullancsok, egerek és patkányok elleni védekezésre is.

krizantém nemcsak a kullancsokat, hanem a hangyákat, pókokat és az ágyi poloskákat is elüldözi. Tudni kell ugyanakkor, hogy mérgező a macskákra és a kutyákra nézve.

A legjobb tehát, ha védekezünk a kullancs ellen, azonban ha mégis megtörtént a baj, nagyon fontos, hogyan távolítjuk el!