Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) előrejelzése szerint az USA sertéshústermelése 1 százalékkal emelkedik 2013 második negyedévében az előző évihez képest. A sertéshúsexport 5,5 százalékkal lehet alacsonyabb, ugyanakkor a sertéshúsimport nem változik jelentősen. Az árak tekintetében átlagosan 3 százalékos csökkenést valószínűsítenek a 2012. április-június közötti időszakhoz viszonyítva. Az USDA májusban megjelent prognózisa szerint a várhatóan nagyobb termésmennyiség miatt jelentősen mérséklődik a kukorica és a szója ára az idén és a következő évben, ami a sertéshús termelési költségének csökkenését okozhatja 2014-ben. A korábbi évekhez hasonlóan több fialás várható (+1 százalék), mérsékelten növekedhet az alomszám (+1 százalék) és magasabb vágási súlyra lehet számítani (+1 százalék), ezek együttesen a sertéshústermelés 2,3 százalékos emelkedését eredményezhetik 2014-ben.

Az előrejelzés szerint a versenyképes ár és az erős globális kereslet a sertéshúsexport csaknem 5 százalékos növekedését okozza a 2014-ben 2013-hoz viszonyítva.

A sertéshúsimport körülbelül ugyanannyi maradhat 2014-ben, mint az idén. Az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás 1 százalékos növekedését prognosztizálják 2014-re. A növekvő termelés miatt az élő sertés ára 1 százalékkal alacsonyabb szintet érhet 2014-ben, mint a 2013-ra előrejelzett ár. A kiskereskedelmi árak előreláthatóan ennél nagyobb mértékben, több mint 3 százalékkal csökkennek.
Az USA-ban a sertés ára 1,72 dollár/kg hasított súly volt 2013. áprilisban, ami több mint 6 százalékos emelkedést jelent a márciusihoz képest, míg az egy évvel korábbinál 2,3 százalékkal volt alacsonyabb.
Brazíliában a sertés ára (4,11 brazil reál/kg hasított súly) nem változott jelentősen 2013 májusában az áprilisihoz képest, ugyanakkor 23 százalékkal volt magasabb, mint az előző esztendő azonos hónapjában. A Brazil Sertéshús Termelők és Exportőrök Szövetségének (Abipecs) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 25 százalékkal esett vissza 2013 áprilisában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az Ukrajnába és Oroszországba szállított sertéshús mennyisége jelentősen csökkent a 2012.
áprilisihoz képest. A legtöbb sertéshúst a Santa Catarina-i körzetből exportálták.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Unió élősertés-és sertéshúskivitele 732 ezer tonna volt 2013 első
negyedévében, ez 8 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. Az export csaknem 58 százaléka Kínába, Oroszországba és Hongkongba irányult. Legnagyobb mértékben (+48 százalék) a Kínába szállított mennyiség emelkedett. A sertéshús 8,9 ezer tonnás importjának 51 százaléka Svájcból érkezett. Az import mennyisége csaknem 1 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,65 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2013 májusában, 1,6 százalékkal emelkedett egy év alatt.
A frankfurti árutőzsdén folyamatosan csökkent a sertés jegyzése az utóbbi hetekben, ugyanakkor a 23. hét végén a júniusi, a júliusi és az augusztusi határidőre szóló kötési árak emelkedtek.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak árai a 23. héten változatlanok maradtak az előző hetihez képest, azonban Franciaországban az árak enyhén emelkedtek. Az előző évinél átlagosan 4,5-5 százalékkal fizettek alacsonyabb árat a sertésekért a 23. héten. Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon 2013. január-márciusban 9 százalékkal csökkent a sertések vágása az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A KSH adatai alapján Magyarország élősertés-kivitele 53 százalékkal haladta meg a 2013. január-március
közötti időszakban az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget. Legfőbb partnereink Szlovákia és Románia voltak. A Romániába szállított mennyiség több mint 72 százalékkal nőtt. Az élősertés-behozatal az előző évi mennyiségtől csaknem 22 százalékkal maradt el.

A nemzetközi piacon 1,5 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesítettünk, az export értéke ennél nagyobb mértékben, 2,5 százalékkal csökkent. Legnagyobb mennyiségben Olaszországba, Romániába és Japánba szállítottunk sertéshúst. A sertéshúsimport mennyisége 7,5 százalékkal, értéke 11 százalékkal emelkedett. Magyarország élő sertésből nettó exportőr, míg sertéshúsból nettó importőr volt a vizsgált időszakban. A vágósertés termelői ára 479 forint/kg hasított súly volt 2013 első öt hónapjában, 5,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A termékpálya további fázisaiban is növekedtek az árak. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 5,4 százalékkal volt magasabb 2013 januárja és májusa között, mint egy évvel korábban.

Az AKI teljes jelentése megtalálható ITT.