Az állomány a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében jelenleg is helyi zárlat alatt van. A helyi zárlat feloldása október közepe után várható, ha addig nem fordul elő újabb megbetegedés.

A helyi zárlat feloldása azonban nem érinti azt a rendelkezést, amely értelmében az a hely, ahol az állati tetemeket elásták lépfenével fertőzöttnek minősül. Az állattartóval szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabnak ki, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága által tett feljelentés alapján az ellene folyó rendőrségi nyomozás még nem zárult le. A közleményben kitérnek arra, hogy a járványügyi nyomozás során feltárt elsődleges fertőzési forrás - egy a település határában lévő régi dögkút - izolálása október 16-án megkezdődött.

Az állategészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok azután intézkedtek, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a szeptember második hetében egy Jászladányból származó elhullott juhból kimutatták a lépfene kórokozóját.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a juhállományban már régebben kezdődtek az elhullások, az állatorvost azonban csak szeptember 11-én értesítették, aki mintákat küldött a diagnosztikai intézetbe, és megtiltotta az állatok legeltetését. Kiderült az is, hogy az állatok tulajdonosa az elpusztult juhok maradványait saját telkén ásta el, csekély, mintegy 40 centiméteres földtakarással.

Illusztráció: Retro Rádió