A foszfor nélkülözhetetlen szerepet játszik játszik a tojótyúkok egészséges fejlődése, főleg csontjaik erősödése, anyagcseréjük és hormonháztartásuk szempontjából – olvashatjuk a topagrar.com-on.

Foszforhiány tojótyúkoknál

A foszforhiány ezeknél az állatoknál súlyos egészségi problémákat válthat ki. A tojótyúktartók ezt korábban – hosszú évek óta  – a takarmányokhoz adott ásványi foszforral igyekeznek megelőzni, ami viszont nagyon megemeli a tartási költségeket. Éppen ezért német kutatók a tojótyúkok foszforellátására a növények többségében - pl. a gabonafélékben és a hüvelyesekben - előforduló foszfortartalomnak a jobb kihasználási lehetőségét keresik.

tyúk

A foszfor elengedhetetlen a tojótyúkok egészséges fejlődéséhez - Fotó: pixabay.com

Növényi eredetű foszfor

A stuttgarti Hohenheimi Egyetem és a dummerstorfi Állatbiológiai Intézet kutatói szerint a probléma az, hogy a növényekben lévő foszfor egy úgynevezett pitingyűrűbe van beépítve, amely gyűrű megakadályozza annak az állatok által történő teljes hasznosítását.

A kutatások egyik irányítója, Markus Rodehutscord professzor, a „P-FOWL“ projekt vezetője elmondta, hogy már sikerült felfedezniük a pitingyűrű feltörésének módját, bár még tisztázni szükséges a feltörésnek az állatok általános genetikai fejlődésére gyakorolt mellékhatásait. Amennyiben ezekre a problémákra üzemi szinten megvalósítható megoldást találhat, az lényegesen leegyszerűsíti és olcsóbbá teszi a tojótyúkok foszforellátását.