A XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Holstein bírója a dán Neils Erik Haar lesz, a Limousin és a Blonde fajtákat 2-2 francia nemzetiségű, míg a Charolais fajtáknál 3 brit bíró minősíti az állatokat. Érdekesség, hogy ez lesz az első alkalom, hogy hölgy bíró is dolgozik a kiállításon. Jeanne Orlianges a Limousin fajták egyik ítésze lesz.


Blonde D' Aquitaine fajta:

A Blonde D' Aquitaine fajtára leginkább a hosszú törzs, a kiváló testforma, a finom csontozat, a nagy fejlődési erély jellemző, amely elsősorban a hízlalás alatti gyarapodásban jut kifejezésre.

Külleme

A Blonde D' Aquitaine fajta színe fedett barnásvörös, a világostól a sötétig terjedő árnyalatokkal. A szem, a szutyak környéke, a combok belső oldala, a has és a szárak rendszerint világosabbak. A fej könnyű, egyenes, vagy kissé domború profilú. A mar széles, a mellkas mély és dongás. A hát többnyire egyenes és szé-les. Az ágyék feszes és izmos, a far hosszú és széles. A combok szélesek, igen jól izmoltak, mélyen lehúzódó és kerek formájúak. A végtagok szilárdak a csontozat finom, vékony.

Felhasználás

A fajta kiválóan alkalmas minden olyan egyszeri haszonállat előállító keresztezési program számára, ahol a végtermék hústermelő képességét és a hús minőségét akarják javítani. Különösen alkalmas az intenzív tejtermelő és a kistestű húsfajták hústermelő képességének javítására.

Nicolas DAYDÉ: 2006-ban vette át szüleitől a család által mintegy 50 éve alapított farmot. Jelenleg 140 hektáros földterüle-ten gazdálkodik. Blonde d’Aquitaine törzstenyészete 115 tehénből és szaporu-latából áll. Munkatársaival embrió mosással és beültetéssel is foglalkoznak. A bikák közül a legjobbakat tenyészbikaként, a többit hízómarhaként értékesítik, az üszők nagy részét meghagyják utánpótlásnak, a többit tenyészállatként érté-kesítik. A selejt teheneket meghizlalva adják el vágóhídnak. Show bíróként már több regionális kiállításon is tapasztalatot szerzett.

Damien CRANSAC: A család 165 hektáros i gazdaságát 2009-ben vette át, ahol 130 tehénből és azok szaporulatából álló blonde d’Aquitaine törzstenyészettel foglalkozik. Bevételeik nagy része a tenyészállatok (bika és üsző) értékesítésből származik. Néhány éve show bíróként is fel szokták kérni a kiállításokon.

A CHAROLAIS fajta:
A francia származású, nagytestű húsmarha fajtatiszta tenyésztésben mintegy ötmilliós anyatehenet számlálnak. Mivel kiváló kombinálódó és alkalmazkodó képessége lehetővé teszi, végtermék-előállító keresztezésben is használják, azaz a hús- és tejhasznú fajtákon befejező apavonalként. Szerepe azonban ennél is jelentősebb amiatt, mert az összes húsmarha fajtával versenyképes. Nagy fejlődési erélyű, jó a gyarapodási készsége és nagytömegű az izomzata. Ezért tartozik a világon a legelismertebb és legkeresettebb fajták közé. Szinte minden mesterséges termékenyítő állomáson megtalálható és a kereskedők charolais-val igyekeznek kielégíteni az igényes piacaikat.

Hasznosítása
A fajtiszta tenyésztés mellett alkalmas tejelő, vagy kettőshasznosítású fajtákkal haszonkeresztezésre elsősorban az apaállatok oldaláról a húskitermelés javítására. Hosszan tartó növekedés, optimális táplálékhasznosítás, bőséges hústermelés, jó alkalmazkodóképesség - ezek biztosítják a Charolais fajta előkelő pozícióját és gazdaságosságát.


Az Alföldi Állattenyésztési Napok mindhárom Charolais bírája gyakorlott tenyésztő és bíró az Egyesült Királyságból, Angliából érkeznek.


Alasdair Houston: a Brit Charolais Szarvasmarha Társaság jelenlegi elnöke.
A 60 Charolais tehénből álló gulyáját Gretna Green környékén tartja Skóciában.
Alasdair a legnagyobb fajtabemutatókon és vásárokon bírál Charolais kategóriában az Egyesült Királyságban, illetve Írországban és Franciaországban.
Gretnahouse nevű állománya, amelyet néhai édesapja, Alasdair Houston alapított 1967-ben, figyelemreméltó eredményeket ért el. A legmagasabb áron elkelt charolais bikájáért 25,000 fontot fizettek egy árverésen.



Murray Lyle: a Brit Charolais Szarvasmarha Társaság korábbi elnöke, aki egyben a Nemzetközi Charolais Szövetség elnöke is volt az 1997-es Charolais Technikai Világtalálkozó alatt, amelyet a Brit Charolais Szarvasmarha Társaság rendezett.
Murray bírált Perthben, Carlisle-ban, továbbá a Királyi, Wales-i Királyi és Skót Felvidéki Királyi Kiállításokon is. Bíra szerepet töltött be francia, ír, brazil és kanadai rendezvényeken is.
A Brit Charolais Szarvasmarha Társasághoz 1988-ban csatlakozott. Tenyészete 50 Charolais tehénből áll, teheneit és bikáit magánúton, illetve a Társaság által szervezett vásárokon értékesíti. Ezen túl spermát és embriót exportál Európába és Ausztráliába.


Peter Donger: szintén betöltötte korábban a BCCS elnöki tisztét. 150 tehénből álló Seawell Charolais telepét 1986-ban hozta létre. Peter szintén rutinos bíráló, és mint kollégájához, Murray-hez hasonlóan nemcsak az Egyesült Királyság legfontosabb nemzeti kiállításain és vásárjain bírál, hanem Franciaországban, Írországban és Kanadában is.
Peter Donger szintén embirókat és spermát exportál Európa számos országába és Kanadába.




Holstein-fríz:
Világviszonylatan a Holstein teheneket tartják a legnagyobb tejhozamúnak. Minden tartási körülményhez jól alkalmazkodnak, ezért istállóban éppúgy, mint legeltetve tarthatók.

Külleme:
Bár a fajtára a feketetarka színeződés a jellemző, vöröstarka (red holstein) egyedek is előfordulnak.

Felhasználása:
Főként fogyasztói tej előállítására alkalmas. Nagy tejmennyisége, gépi fejésre alkalmas tőgye, jó technológiatűrő képessége révén az iparszerű tejtermelő telepek legfontosabb fajtája. Európában elsők között magyar szakemberek ismerték fel a fajta értékét. Hazánkban fajtatisztán és keresztezésekben egyaránt kiterjedten használják, a tejirányú specializáció egyik alapfajtájaként számolnak vele.



Bíró: Niels Erik Haahr

Az 1973-ban született bíró mindig nagy érdeklődést mutatott a szarvasmarha-tenyésztés iránt.
A mezőgazdasági felsőfokú képzése ideje alatt 12 hónap gyakorlatot töltött az USA-ban és Kanadában, ahol nagy gyakorlatot szerzett a tehenek kiállítási előkészítésében. Visszatérve Dániába a legfiatalabbak egyike volt, aki elindította a fiatal tenyésztők klubját.
Mára egyike a dán vezető bíróknak. Számos regionális és Nemzeti showt bírált Dániában, Portugáliában, Svédországban s Fiatal felvezetők versenyét szintén. Bírált még Európa számos országában, többek között.


Limousine:
A limutzin elterjedt szinte egyöntetű vöröses szinű húshasznú szarvasmarha. Dél-Kelet franciaországi középhegységből származik melynek központja Limoges Közepes termetű a minden európai országban elterjedt, beleértve Oroszországot is, valamint az USA-ban és a Dél-amerikai országokban is tenyésztik.

Jeanne Orlianges
Fiatal limousin tenyésztő. 2001 óta saját, 90 tehénből és 6 bikából álló törzstenyészetéhez 130 ha tartozik.
Legeltetésre alapozott húsmarhatartást folytat, a teheneket télen kifutós rendszerű fedett helyen tartja.
2007 óta rendszeresen bírál tenyészállat kiállításokon Franciaországban, 2012-ben pedig Mexikóban kérték fel show bírálatra.






Gilles Lequeux
Szülei limousin tenyésztők voltak, testvére ma is a fajta egyik legsikeresebb francia tenyésztője.
A Francia Limousin Tenyésztők Egyesülete által a tenyészállatok kereskedelmét szervező Interlim cég munkatársa.
Feladatai közé tartoznak a tenyészállat árverések, értékesítések szervezése, valamint a fajta nemzetközi ismertségének növelése, kapcsolattartás külföldi tenyésztőkkel és tenyésztőszervezetekkel.