A közlemény szerint a VM és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) már a határidő előtt elvégezte a forrásbiztosítással és kérelemellenőrzéssel összefüggő feladatok nagyobb részét, így az MVH a kérelmet benyújtó 150 ügyfélből 130-nak már csütörtökön átutalt 385,5 millió forint támogatást. A fennmaradó kérelmeknél a döntéshozatal, illetve a támogatás kifizetése a feldolgozás ütemének megfelelően a jövő héten megtörténik.

A VM emlékeztet arra, hogy a kormány döntésének értelmében a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft. felé követeléssel rendelkező sertés élőállat-beszállítók részére a tárca az európai uniós támogatási szabályok nyújtotta keretek között csekély összegű támogatást nyújt lejárt és elismert követeléseik kielégítésére. A beszállítóknak a támogatás elnyerése érdekében nem kell lemondaniuk a cég felé fennálló követeléseikről.

Illusztráció: TőzsdeFórum

A támogatás a mezőgazdasági termelőknek - a rendelkezésére álló de minimis kerettől függően - legfeljebb 7500 euró (azaz körülbelül 2,25 millió forint), a termelői csoportok, kereskedők és más engedményes beszállítók esetében az általános csekély összegű támogatási szabályok miatt maximum 200 000 euró (körülbelül 60 millió forint) lehet. Ezen kereteket meghaladó nagyobb összegű követelések kiegyenlítése - szintén a kormány döntésének megfelelően - még idén megtörténik - áll a közleményben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szeptember 6-án jelentette be, hogy az európai uniós támogatási lehetőségek keretében csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt azoknak az előállat-beszállítóknak, amelyeknek lejárt és elismert követeléseik vannak a Pápai Hús 1913 Kft.-vel szemben. A Pápai Hús 1913 Kft. július elején kért csődvédelmet, miután hónapok óta nem tudta kifizetni beszállítóit.