A Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese kiemelte, hogy egyre erősödik a méhészek és a fogyasztók közötti közvetlen kapcsolat. A megbízhatóságot szolgálják a folyamatos mézvizsgálatok, valamint a termelői méz azonosítására létrehozott méz-zárszalagok és a termelői mézesüvegek is – tette hozzá.

Az Európai Uniós támogatásoknak, a kormányintézkedéseknek és a méhészek, méztermelők munkájának köszönhetően az ágazat nagymértékben fejlődik – szögezte le az államtitkár. Nagy István azt is aláhúzta, hogy a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által nyújtott támogatások nagy biztonsággal elérik céljukat.

A magyar méz kiváló, zamatos, termelése hagyományokon és az exportminőség előállítására alkalmas technológián alapul.

Egyre erősödik a méhészek és a fogyasztók közötti közvetlen kapcsolat – fotó: Shutterstock

Magyarországon a méhcsaládok száma meghaladja az 1 milliót. Az Európai Unió 27 tagállama között hazánk a méhsűrűséget figyelembe véve a 2. helyen áll. A méztermelés az elmúlt 10 évben 15 és 30 ezer tonna között változott, melynek nagyobb részét külföldön értékesítjük. A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja. Ez forintban kifejezve mintegy 22-25 milliárd forintot jelent.