A Zelp, angol startup azzal az ötlettel állt elő, hogy a tehenek metánkibocsátása jelentősen mérsékelhető az állatokra helyezett, speciális szűrővel bélelt szájkosár segítségével – írja az altusintel.com. A szájkosár ötlete abból a tényből fakadt, hogy a tehenek emésztése során keletkező metángáznak mintegy 95 százaléka böfögés útján, az orron keresztül jut a levegőbe.

A környezetkímélő hatásnál azt is figyelembe kell venni, hogy a metán 80-szor több hőt köt le a légkörben, mint a szén-dioxid.

Éppen ezért a szájkosarak szűrője a metán nagy részét alacsonyabb környezetszennyező szén-monoxiddá alakítja át.

Az új kezdeményezés az üvegházhatású gázok folyamatos kibocsátásáért 15 százalékban felelős tejtermelő vállalatoknak a sok vitára okot adó környezetkárosítását lényegesen lecsökkentheti.

Szájkosarat a tehenekre?

Ha szájkosarat teszünk a tehenekre, megmenthetjük a bolygót? – Fotó: pixabay.com

Az ilyen készülékek egyébként csak minimális mértékben zavarják az állatok kényelmét.

A fentiek alapján a Cargill takarmánygyártó és forgalmazó világcég valamennyi egységének ajánlja az új felfedezés alkalmazását.

A Zelp, brit vállalat pedig már 2022-ben meg is kezdi a megfelelő szájkosarak gyártását, amelyeknek darabonkénti induló ára várhatóan mintegy 80 dollárt fog kitenni. A megoldás egyelőre egyszerűbbnek és hatékonyabbnak látszik, mint a tehenek takarmányába korábban javasolt fokhagyma vagy citruskivonat bekeverése.