A szórványosan érkező kisebb-nagyobb mennyiségű záporok, zivatarok ellenére a határ még mindig szomorú képet mutat. A földeken egyre nagyobbak a vízhiány okozta repedések, és a gabonatarlókat megmunkáló gépek porfelhőben úszva teszik a dolgukat, egyre több termelő dönt a kukoricaállományok idő előtti betakarítása mellett.

A héten kissé mérséklődik a hőmérséklet, és csapadékra is van kilátás, de túl nagy reményeket ez sem ígér. A talajok vízkészlete a legtöbb helyen kimerült, így csak egy nagy mennyiségű áztató eső segíthetne. Izgulhatunk, mert nemsokára itt az őszi káposztarepce vetésének az ideje.

Még a gyomok sem bírják az aszályt

A gabona- és repcetarlókon alig fejlődött árvakelés, sőt a mélyen gyökerező gyomnövények fejlődése is elmarad a szokásostól. Az ilyenkor sok ember életét megkeserítő ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) virágzik, bár úgy tűnik, még ennek a szívós, kifejezetten szárazságtűrő gyomnövénynek sem elegendő a talajban lévő víz. Egyre több helyen látni, hogy nemcsak a termesztett kultúrnövényeink hervadnak, hanem a gyomok is.

parlagfű

Még a parlagfű is hervad ebben a szárazságban – fotó: Lepres Luca

A kukoricabogarak még mindig jelentős számban vannak jelen a táblákon

A még megmaradt területeken a kukorica a szemfejlődés szakaszában jár, azonban a csövek termékenyülése hiányos volt, melynek több oka van. Egyrészt a hőség, másrészt az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) károsítása. A kukoricabogarak még mindig nagy számban vannak jelen a táblákon, de a meleg miatt ők is a csuhélevelek védelmében rágnak. A tojásrakásuk folyamatos.

kukorica

Az amerikai kukoricabogár imágói még mindig tömegesen rágnak – fotó: Lepres Luca

kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) népessége és kártétele nem sokat változott, de inkább erősödő tendenciát mutat a második nemzedék rajzása. A hernyó mozgása a száron belül okozhat némi kártétel-növekedést.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója a csövek végén található szemeket rágja. Maga a kártétel is jelentős lehet, de a másodlagos kár veszélye, azaz a fuzáriumos csőpenész (Fusarium spp.) lehetséges fertőzése erősíti a védekezés szükségességét, főként mivel a szárazság ellenére is találunk fuzáriumos csőpenésszel fertőzött kukoricacsöveket.

A három kártevő egyébként együttesen találkozhat a csövek végén, így egy kezeléssel akár mindhármat megfoghatjuk.

kukorica

A gyapottok-bagolylepke hernyójának rágása nyomán megjelenő csőpenész – fotó: Lepres Luca

A napraforgóban most nem nagyon vannak kártevők

A napraforgóban az eddig megjelent levél- és szárfertőző betegségek terjedése továbbra is nagyon lassú. A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) és a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) megjelent ugyan egy-két folton, de jelentősége nem számottevő. Kártevőket nem igen találunk, hiszen a növényekben már alig van nedvesség, már csak a tányérok alatti 3-4 levél tartja magát.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.

Indexkép: Pixabay