repce lombkezelés

Lombtrágyázási kísérlet – fotó: Natur Agro Hungária Kft.

A kezelések Natur Plasma T élő algás biostimulátorral és a Natur Active nevű komplex lombtrágya Mono-adalékkal dúsított keverékével történtek, a vegetáció során kettő alkalommal: szárbaindulás előtt és a virágzás kezdetekor.

időpont készítmény l/ha készítmény l/ha készítmény l/ha

szárbaindulás előtt április 2.

Natur Plasma T 3 Natur Active 2 Mono Ca 1
virágzás kezdete április 16. Natur Plasma T 2 Natur Active 2

A kísérlet során felhasznált termékek:

• Natur Plasma T: élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor, amely táplálékként szolgál a növényzet számára és regeneráló hatással is rendelkezik. Korábbi Natur Plasma nevű termékünk tömény változata, amelyből kisebb hektárdózis kijuttatása is elegendő.

• Natur Active: komplex lombtrágya, azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, amelyek meghatározóak a növények fejlődésében.

• MONO-adalékok: megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, amellyel az állománykezelések jól kiegészíthetők. Ezúttal kalciumadalékkal egészítettük ki a kezelést.

Aranyat érhet a kalciumos lombkezelés

A repce tavaszi intenzív fejlődése során gyakran felmerülő gond a magszár hosszanti megrepedése, amely sok esetben abból fakad, hogy a körülmények nem kedveznek a talajban található kalcium felvételének, ami számos problémát okozhat a növény fejlődése során. Erre nyújt kiváló megoldást a levélvizsgálatra alapozott, célzott tápanyag-utánpótlás, kalciumdúsított lombtrágyázással.

A kalcium a növény kezdeti fejlődésétől kezdve az egész tenyészidőszakban kedvező hatással van a növényekre. Elősegíti a többi tápanyag felvételét is, sőt zavartalan anyagcsereforgalom csak megfelelő Ca-ellátottság mellett lehetséges. Serkentő hatással van a merisztémás szövetek sejtjeinek hosszirányú növekedésére és szaporodására. A gyökérnövekedés, a sejtmegnyúlás és a sejtdifferenciálódás során is specifikus hatása van.

Bár a talajok általánosságban rendelkeznek megfelelő mennyiségű kalciummal, azok a növény számára számos esetben nem megfelelő formában, felvehető mennyiségben vagy arányban vannak jelen. A kalcium hiánya az általános tünetek mellett (anyagcsere-folyamatok megakadása, csúcsrügyek fejlődésének gyengülése, szárbaindulás elmaradása, levelek színtelenedése, elhalása) a repcénél további hiánytünetek figyelhetők meg:

• levélszélbarnulás,

• termés csúcsi részétől induló száradás,

• gyökérzet barnulása, nyálkás elhalása,

• fiatal levelek kanalasodása, elhalványulása,

• hajtáscsúcs elhalása,

• kifagyásra való nagyobb hajlam,

• hajlamosabb a növény a szár repedésére,

• csökken a gyökérszőrök száma,

• egyéb biotikus és abiotikus tényezőkre való fogékonyság,

• csökkenő fotoszintézis.

repce lombkezelés után

Natur technológiával kezelt és kontroll repce – fotó: Natur Agro Hungária Kft.

Kiskunfélegyházi lombkezelésünk ismételten hatékonynak bizonyult az őszi káposztarepcére gyakran jellemző, élettani eredetű szárrepedésekkel szemben. A megrepedt szárak rengeteg vizet, erőforrást engednek kipárologni, ám mint a képen is látható, a Mono Kalcium-dúsítás a Natur Plasma T mellé segíti a repedések mértékének csökkentését.

A terméseredményekből kiderült, hogy a Natur technológiával történő lombkezelés hatására 5,4%-os terméstöbbletet sikerült elérni az üzemi technológiával kezelt állományhoz képest – mindez 5445 forint többletbevételt jelent hektáronként.

A kísérletről készült videót itt tekinthetik meg:

Terméseredmények:

kezelés t/ha* bevétel/ha** többlet (t) többlet (%) kezelés ktg/ha*** többlet (Ft/ha) kezelés jövedelme****
üzemi kontroll 2,99 358 800
NAH lombkezelés 3,15 378 000 0,16 5,4 13 755 19 200 5 445

* A terméseredmények 9 % nedvességre egységesítve.

** A bevételek 120 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva.

*** A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 2020-as listaárakon lettek kiszámítva.

**** A többlet árbevétel hektáronként a kezelés költségeinek a levonása után.

repce termés

Ha termékeink felkeltették érdeklődését, látogassa meg a naturah.hu weboldalt!