Bár sokaknak hihetetlenül hangozhat, de hiába jellegzetesen ázsiai termény, Magyarországon is termesztenek rizst. A MATE ÖVKI Galambosi Rizskísérleti Telepén, Szarvason minden a magyarországi rizstermesztésről fog szólni.


A látogatók megismerhetik magát a növényt és olyan különleges fajtáit, mint az indián vadrizs, a MATE Környezettudományi Intézet rizsnemesítési munkáját, emellett megkóstolhatnak magyar rizsből készült ételeket, rövid, informatív előadásokba megtudhatják, hogy mi a különbség a fehér és barna rizs között, kipróbálhatják a rizsfeldolgozást, és vezethetnek traktort.

A Galambosi Rizskísérleti Telep összehasonlító parcellái, háttérben a korszerű, a vetőmag-előállítás támogatására épített tisztító, szárító és raktározó épület

A Galambosi Rizskísérleti Telep összehasonlító parcellái, háttérben a korszerű, a vetőmag-előállítás támogatására épített tisztító, szárító és raktározó épület – fotó: NAIK ÖVKI


Az esemény megközelítéséhez a 44-es útról le kell fordulni az Arborétum irányába, és 400 méter után bal kézre található a Rizs-Nap helyszíne.

Indexkép: Pixabay