A CHH Műszaki KFT, a takarmány és az élelmiszeripar elkötelezett technológiai partnereként fontosnak tartja, hogy a tőlük telhető legmagasabb szinten szolgálják ki Partnereiket információval a magfeldolgozás témakörében – írja a CHH közleménye.

A szervezők azt a célt tűzték ki, hogy a II. Élelmiszer- és Takarmányipari Szimpóziumon meghívott szakértő előadók segítségével az aktuális kérdések közül egyet járjanak körül: nevezetesen az élelmezési és takarmányozási célú magok szennyezettségének kérdéskörét, ezen belül is a gyommagok káros hatásait.

CHH

A rendezvényen a gyommagok káros hatásait járták körül az élelmezési és takarmányozási célú magokban

A hallgatóságba igyekeztek azon cégek képviselőit és minőségbiztosítással foglalkozó szakembereit meghívni, akiket vagy azért érdekelhet ez a témakör, mert már most a legnagyobb feldolgozók között vannak, vagy azért, mert a fejlődési potenciál meg van bennük ahhoz, hogy a hazai élelmiszercélú magfeldolgozás vagy a takarmányipar meghatározó piaci szereplőivé váljanak.

A CHH úgy állította össze a szakmai programot, hogy az alapvető biológiai ismeretektől indulva, a jogi szabályozókkal folytatva kapcsolódjon a termelési folyamatokhoz. Adjon megoldási lehetőséget a magfeldolgozás technológia fejlesztésére és zárja a napot gyakorlati gépbemutatóval.

CHH

A szakmai napot gyakorlati gépbemutató és laborlátogatás zárta

Meghívott szakértők:

Prof. Dr. Kazinczi Gabriella, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar, Növénytudományi Intézet címzetes egyetemi tanára, intézetigazgatója, az MTA doktora.
Szakterülete: növényvédelem, virológia, gyombiológia

Dr. Pintér Csaba, a Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely nyugalmazott adjunktusa
Szakterülete: növényvédelem, valamint a biológiai témájú mikroszkópos fényképezés. Számos díjat nyert képeivel. 
Közös előadásuk témája: A gyommagvak szaporodásbiológiai jelentősége, gyommag- morfológia

Kertai Zoltán osztályvezető, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, Takarmányellenőrzési Osztály
Előadásának témája: A takarmányok nemkívánatos anyaginak jogi szabályozása

Dr. Tömösközi Sándor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék docense, MTA tagja, a kémiai tudomány kandidátusa 
Szakterülete: gabonakutatás, fehérjekémia, élelmiszer analitika
Előadásának témája: Gabonatisztaság, élelmiszerbiztonság, minősítés

A CHH Műszaki KFT részéről a Cimbria magfeldolgozó technológiát mutatták be, kiemelve a tisztítógépek technológiai alkalmazási lehetőségeit a takarmányiparban. Gyakorlati gépbemutatón a cég laborjában a mag szeparálást szemléltették, ötletet adva ahhoz, melyik géppel lehet a káros gyommagot eltávolítani.