Minimum a fél országban ellenőrzi az adóhivatal a szezonális árusítókat. A zöldségeseknek három fontos dologra kell koncentrálniuk – írja a vg.hu.

zöldséges

A NAV minden évben a nyári időszakban menetrendszerűen megtartja országos akcióját – fotó: pixabay.com

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szezonális zöldség- és gyümölcsárusító vállalkozásokat – röviden a zöldségeseket – ellenőrzi Baranya, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Zala vármegyékben és Budapesten. Az érintetteknek három fontos dologra nagyon oda kell figyelniük.

A NAV ellenőrei egyrészt azt vizsgálják, hogy a zöldségesek minden alkalommal átadják-e a nyugtát, a számlát a vevőiknek, másrészt azt, hogy a vállalkozások a szabályokat betartva bejelentették-e alkalmazottaikat. Végül azt is megnézik, hogy a pénztárgépüket az előírásoknak megfelelően használják-e.


A zöldségesek számára a razzia nem szokatlan: a NAV ugyanis minden évben a nyári időszakban menetrendszerűen megtartja országos akcióját.

Az idei ellenőrzés-sorozat különböző időpontokban kezdődött az egyes vármegyékben, de több helyütt a hónap végén be is fejeződik – legalábbis az adótraffipax előrejelzése szerint. Viszont érdemes azzal is tisztában lennie az érintetteknek, hogy a NAV-osok nemcsak ott vizsgálódnak, ahol az internetes oldalon azt előre közlik.

Mivel napjainkban csaknem minden sarkon epret, málnát és cseresznyét értékesítenek, így gyanítható, hogy a NAV sem keres magának az ellenőrzéseihez más alanyokat.