A száj- és körömfájás terjedése miatt bolgár vezetők úgy döntöttek, hogy (újra) felépítenek egy kerítést a Törökországgal közös határukon. A bejelentést január 18-án tette Miroszlav Najdenov bolgár agrárminiszter az ország legdélkeletibb településén, Rezovo faluban.
Najdenov miniszter azt is elmondta, hogy a kerítésépítésről korábban már beszélt Bojko Boriszov miniszterelnökkel is, aki támogatta, sőt jóváhagyta a lépést, és biztosította az agrártárca vezetőjét arról, hogy kormány finanszírozni fogja a kerítés felépítését.

A bolgár–török határon korábban is, - a hidegháború idején -143 kilométer hosszan éktelenkedett már szögesdrót kerítés. Aztán 2004-ben, amikor Bulgária (immár nem népköztársaságként) a NATO tagja lett, a kerítést csaknem teljes egészében lebontották. Hét év után kell tehát visszaépíteniük – némi könnyebbséget jelenthet, hogy még ma is áll a kerítés mintegy 29-30 kilométer hosszan.


Najdenov miniszter tudatta a sajtóval, hogy a kerítésépítés költségeit esetleg megtéríti majd az Európai Unió – elvégre a bolgár határ uniós határ is, és mint ilyen, nemcsak a bolgár, hanem a teljes uniós állatállomány védelmét szolgálja majd a szögesdrót. Jordan Vojnov, a bolgár állatorvosi szolgálat igazgatója kijelentette, hogy nincs más lehetőség a betegség terjedésének útját állni, hiszen másképpen a vadak továbbra is szabadon járnának a határon, áthurcolva a kórokozókat.