A Magyar Államkincstár adott ki tájékoztatást a keret kimerüléséről az állatbetegségek megelőzése támogatási jogcím esetében.

Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet alapján nyújtott támogatás 2022. évi keretének kimerüléséről szóló AM közlemény értelmében a 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet alapján nyújtott támogatás 2022. évi keretösszege 2022. augusztus 12-én teljes mértékben felhasználásra kerül.

Az e napot követően benyújtott támogatási kérelmeket a keret kimerülésére való tekintettel visszautasítják, és a kedvezményezett a 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 5. § (8) bekezdése alapján köteles az engedélyes részére a számla teljes összegét kifizetni.

Állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatás – háttérinformációk

Jogcím/intézkedés célja

Az intézkedés célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolása, figyelemmel kísérése, valamint egyes zoonózisok megelőzése, támogatott állat-egészségügyi szolgáltatások nyújtása keretében.

Támogatás/engedély/egyéb jog jogosultja

A támogatott állat-egészségügyi szolgáltatást az az állattartó vagy akvakultúra-ágazati vállalkozás veheti igénybe, aki megfelel a 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott követelményeknek, a támogatott szolgáltatás elvégzésére és a támogatás igénylésére pedig az a természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jogosult, aki a 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott követelményeknek megfelel.

A támogatás mértéke

A 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 1. számú mellékletében meghatározottak szerint. (Például: afrikai sertéspestis – mintavétel gazdaságonkénti első egyed esetében 2100 Ft, a 2-5. egyed esetében 1400 Ft, minden további egyed esetében 560 Ft, laboratóriumi diagnosztikai vizsgálat 9800 Ft. A rendelet kiterjed többek között a madárinfluenza, a kéknyelvbetegség, szalmonellózius, myxomatózis megelőzésére is.)

Állatbetegségekkel kapcsolatos híreink:

Madárinfluenza

Afrikai sertéspestis

További hírek az Állattenyésztés rovatban

Indexkép: Shutterstock