A Tej Terméktanács az Upfield Hungary Kft. ellen tett hatósági bejelentést a Nébih-nél, a szervezet honlapján fellelhető információk szerint a Rama 100% növényi alapú vajalternatíva miatt. A termék megnevezését a fogyasztók megtévesztésének tekintik, hiszen nem tejből készült vajról van szó, hanem 100%-ig növényi összetevőkből álló készítményről. Jelenleg a margarinok piacán az amsterdami székhelyű Upfield világelsőnek számít, a cég 1871-ben kezdte meg működését (az upfield.hu oldalon olvasható információk szerint).

A Tej Terméktanács hatósági bejelentéseinek listáján egyébként a következő termékeket is fel lehet fedezni, melyek miatt korábban intézkedtek: növényi tej, növényi sajt, vaníliás túró ízű krém, vegaföl tejföl-alternatíva, vegán tejberizs és még sorolhatnánk.

Az esetek egy részében a Nébih megállapította a jogsértést, és élelmiszerellenőrzési bírság és eljárási költség megfizetésére, valamint a jelölési hibák kijavítására kötelezték az érintetteket, vagy a termékkel kapcsolatos tájékoztatást változtatták meg a Nébih közreműködésével. Vannak olyan esetek is, amikor viszont nem állapítottak meg jogsértést.

A mostani hatósági bejelentésnek még nincs eredménye.

Hogyan készül a vaj?

A vaj alapanyaga a fölözéssel, tejből előállított tejszín. A fölözés azt jelenti, hogy a gyártás során a tejet tejszínre és sovány tejre választják szét. Az így keletkezett tejszínt először érlelik, majd köpüléses eljárás útján vajat készítenek belőle.

Elsősorban az érlelés során felszabaduló aroma anyagok által alakul ki a vaj szerkezete, kenhetősége illetve az íze. Ebből a szempontból kétféle vajat különböztetünk meg: édes tejszín vajat, amikor az érlelés fizikai módon (hűtés vagy melegítés) történik,valamint savanyú tejszín vajat, amikor a tejszínhez vajkultúrát (például Str. lactis, cremoris) adagolnak.

Az iparszerű vajtermelésre ez utóbbi jellemző, mivel így hosszabb eltarthatósági idejű, illetve kellemesebb, aromában gazdagabb termék nyerhető, olvasható a Szupermenta oldalán.

vaj

A vaj alapanyaga a fölözéssel, tejből előállított tejszín – Fotó: Envato

Hogyan készül a margarin?

A vajhoz hasonlóan a margarinoknak is zsír és víz a fő alkotóeleme azzal a különbséggel, hogy a zsiradéktartalmat – tejzsír helyett – növényi olajok biztosítják. A felhasznált növényi olajok értékes összetevői a készítés folyamán is megmaradnak, ami annak köszönhető, hogy a gyártás alapvetően abból áll, hogy az alapanyagokat hűtés közben összekeverik. A margarin előállításának számos lépése megegyezik a vaj gyártása során alkalmazott eljárásokkal.

A vállalkozó kedvűek akár otthon is készíthetnek házi margarint: ehhez a növényi olajok, a kenhetőséget biztosító kókuszzsír, víz és egy kis tejszín mellett egy jéggel teli edénybe tett keverőtálra vagy fagylaltgépre van szükség, amelyben az összetevők folyamatos hűtés közben keverhetők össze, olvasható az Upfield oldalán.

margarin

A vajhoz hasonlóan a margarinoknak is zsír és víz a fő alkotóeleme azzal a különbséggel, hogy a zsiradéktartalmat – tejzsír helyett – növényi olajok biztosítják – Fotó: Pixabay

Folyamatosak a viták a növényi alapanyagokból készülő termékek elnevezése körül

A növényi alapanyagokból készülő, de állati eredetű termékekre hasonlító termékek körül nagy a vita már egy ideje.

2020. októberében a Copa Cogeca, európai mezőgazdasági termelőket tömörítő szervezete kampányt (ceci n'est pas un steak) indított, hogy tiltakozzon a műhúsok esetében a "hús" szó használata ellen. A szervezet a kampánnyal az Európai Parlament figyelmét szeretné felhívni arra, hogy a "vegán kolbász" és a "vegán hamburger" elnevezések engedélyezésével hátrányos folyamatokat indít el. Megtévesztő és tisztességtelen marketingeszközökkel kedvezőtlenül befolyásolják a fogyasztókat, ezen keresztül pedig a termelők megélhetését biztosító ágazatok jövőjét is.

Az Európai Parlament döntése szerint viszont nyugodtan mondhatjuk azt, hogy „vegán kolbász", „vegán steak", nincs összeférhetetlenség a növényi alapú és a húsipari termékek hasonló elnevezése kapcsán.

A Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Tej Terméktanács valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet tavaly határozottan felszólalt azért, hogy az Európai Unió ne engedje az élelmiszerek megtévesztő elnevezését.