Bár azt továbbra sem tudjuk megmondani, melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás, abban tudunk segíteni, hogy lerántjuk a leplet, illetve inkább a héjat a tojás féltve őrzött titkairól, és egy jó kis kódfejtésnek is részese lehetsz.

Jó pár évvel ezelőtt a kertek lakói között igen gyakoriak voltak a tyúkok. Nem is csoda, hiszen így lehetett a legegyszerűbben és leggyorsabban friss tojáshoz jutni. Manapság azonban már egyre kevesebb kertben kapnak helyet a kapirgáló barátaink, pedig a tojás az egyik leggyakrabban vásárolt élelmiszereink egyike. Ismerkedjünk hát meg vele, és tudjuk meg, mi is kerül az asztalunkra.

Ismerkedj meg a tojással

A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani. Például azért is, mert a tőkelhalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás, az élelmiszerek között. Ezen kívül A-, E-és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.

tojás feltörve és egészben

A tojás nagyon egészséges. Fotó: 123rf.com

A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Sikerrel harcolhatunk vele az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.

A tojás fehérjéje ráadásul teljes egészében hasznosul a szervezet számára. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is található 40%. Egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át. A tojás sokáig feketelistán volt, hiszen úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van "jó" és "rossz" koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli.

Mikor friss a tojás?

Ha a saját tyúkunk alól vesszük ki reggel. De ha ezt nem tehetjük, akkor a hivatalos verzió szerint a tojás a tyúk általi megtojástól számított 28 napig fogyasztható. Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy a tojás valóban friss, tegyük vízbe, és ha már nem a legfrissebb, fel fog jönni annak tetejére, és úszni fog.

Ennek az az oka, hogy a tojás idővel folyadékot veszít, de mivel a héj ugyanakkora marad, a kipárolgó víz helyére levegő kerül. 

A tojás felépítése

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. A tojás egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. A petesejt, illetve megtermékenyülés után a zigóta, a tojás „sárgája". Ezt veszi körül a fehérje, amely tápanyag raktárként működik.

Mosni, vagy nem mosni, ez itt a kérdés

Sokan esküsznek rá, hogy a tojás csakis hosszas, fertőtlenítővel történő mosás után kerülhet a hűtőszekrénybe. Azonban egyes vélemények szerint a vegyszerekkel eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget és így a héj pórusain keresztül bejuthatnak a kórokozók, a tojás pedig sokkal gyorsabban fog megromlani. Így, ha ragaszkodunk is a mosáshoz, azt csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük.

Tojás titkok

1. Egy tyúk évente átlagosan 200 és 325 tojást tojik.

2. Bár sokan nem gondolják, de egy tyúk bizony kakas nélkül is tud tojást tojni. Azonban kiscsibe már egészen biztosan nem születhet, ha nem vett részt a folyamatban a kakas.

3. A tyúk nem egy lusta állat. Amikor elül a tojásokon, akkor naponta akár 50 alkalommal is megforgatja azokat.

kiscsirke kikel

Nem csak a Kinder tojásban lehet meglepetés. Fotó: 123rf.com

4. A legkisebb tojás a kolibrié, míg a legnagyobb a struccé. Az eddigi legnagyobb tyúktojás 454 grammot nyomott, melyet 1956-ban tojt egy igen tehetséges tyúk New Jersey-ben. A legnagyobb átmérőjű tyúktojást egy Harriet nevezetű pipi tojta 2010-ben, melynek mérete 23 cm volt. Hát bizony, nem sok tyúk irigyelhette Harrietet a rekordért.

5. Magyarországon évente körülbelül 2,3 milliárd tojás fogy, ami azt jelenti, hogy fejenként minden évben 240 tojást fogyasztunk el.

6. A Tojás Világnapját a Nemzetközi Tojás Szövetség hozta létre 1996-ban. Célja a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása és a táplálkozásban betöltött szerepének kiemelése. A Tojás Világnapját minden évben október második péntekén ünneplik meg.

7. A tojás héján mintegy 17 000 pórus található. Ezeken keresztül a tojás vizet veszít a tárolás során, viszont szintén a pórusain keresztül képes a hűtőben lévő fel erős illatokat magába szívni, így célszerű dobozban tárolni.

8. A tojás szobahőmérsékleten nagyon gyorsan öregszik, hűtőben azonban a vásárlást követően akár egy hónapig is eltartható.

9. A főtt tojás sárgája körül néha zöldes gyűrű látható, ami a túlfőzés vagy a főzővíz nagy vastartalma miatt alakul ki.

10. Szebb lesz a felvert hab, ha a tojásfehérjét a habverés előtt 20-30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

11. A tojás héjának színe függ az azt tojó tyúk fajtájától. Ez azonban egyáltalán nem hat ki annak minőségére. A tojás sárgájának színe a tyúk táplálékától függ. Ha búzával etetik, kevésbé lesz sárga, mintha kukoricát kapna.

12. A kisbabáknak nem érdemes egyéves kor előtt tojást adni, mivel allergiásak lehetnek a tojásfehérjére.

13. Úgy tűnik, csupán városi legenda, hogy a főzővízbe tett só megkönnyíti a tojáspucolást. Minél frissebb a tojás, annál jobban odatapad a héjához, így annál nehezebb pucolni. Ha viszont nem akarjuk hogy főzés közben megrepedjen, állítólag egy kis ecetet kell önteni a főzővízbe.

Ne dobd ki a tojás héját!

A tojás héja kalcium-karbonátból áll, amely kiváló ásványi anyagot biztosít a növényeknek. A széttört tojáshéjat szórjuk a földre, majd gereblyézzük bele a talajba, így azt a növényeink kiválóan fogják tudni hasznosítani.

Sokan esküsznek rá, hogy a talajra szórt, zúzott tojáshéj képes távoltartani mind a házas-, mind a meztelencsigákat. De mivel a tojás héja egy idő után lebomlik, kiváló palántanevelő pohárnak is. Ehhez fontos, hogy sterilizáljuk, mielőtt beleültetjük a magot. Ehhez nem kell mást tenni, mint vagy vízben felforralni, vagy 30 percre 200 fokra felhevített sütőbe tenni a héjakat. Mindenképp szúrjunk lyukat a héj aljába, hogy a felesleges víz el tudjon távozni.

tojás fészekben

A tyúkok életet és friss tojást hoznak az udvarunkba. Fotó: 123rf.com

A nagy tojáshéj kódfejtés

Az étkezési tojásokat jogszabályok előírásai alapján kötelező jelölni. De vajon melyik jelölés mit jelent?

Habár a tojásokat „A "és „B" minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben csak „A" minőségű tojásokkal találkozhatunk. Ezeket tömegük és méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S" kategóriától „XL"-ig terjed.

XL- nagyon nagy, legalább 73 gramm méretű tojás

L- nagy, 63 és 73 gramm közötti tojás

M- közepes, 53 és 63 gramm közötti tojás

S – kicsi, 53 grammnál kisebb tojás

A tojások héján fel kell tüntetni a termelő kódját és nyilvántartási számát, amely hét részből áll, és elég sok mindent megtudhatunk belőle a tojásról.

A kód első részének jelentése utal a baromfi tartásának körülményeire.

1: szabadtartás

2: alternatív tartás

3: ketreces tartási rendszer

0: ökológiai tartás;

A második részből tudhatjuk meg, hogy a tojás melyik országból származik. A hazai tojásnál itt HU felirat található.

Harmadik rész jelöli az adott  megye vagy főváros kódját, amely 01-20 közötti szám, míg a negyedik rész az állat-egészségügyi kerület sorszámát jelöli. Az ötödik rész tartalmazza a tojótyúk megjelölést, amely a „T" betű.  A hatodik rész az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben, a hetedik rész pedig a per jel után következik, és az istállók számát tudhatjuk meg belőle.

Érdemes tehát nem csupán a tetszetős csomagolást, hanem a tojáson található kódot is alaposan átnézni, és ez alapján megvásárolni a tojásokat.