Habár korán reggel ritkán rikkant a rigó, a kakasról ugyanez nem mondható el. Van, aki szereti, sőt, aggódni kezd, ha a szomszéd, vagy a saját kakasa elcsendesedik, de a többség számára nem túl kellemes a kakas kora reggeli ébresztője. Természetesen elfogadjuk, hogy a korai kakaskukorékolás, a húsklopfoló és a flex hangja egyértelműen hozzátartozik a kora reggeli vidéki élethez, sőt, valljuk be, talán már hiányoznának is. De vajon tudjuk, hogy miért is hallatja néha cseppet sem fülbemászó hangját ez a gyönyörű madár?

Miért kukorékol a kakas?

Van, amelyikük csak reggel hódol ennek a kedves szokásának, de van olyan kakas is, aki szinte egész nap abba sem hagyja. Bár számunkra néha fülsüketítően hangos, valójában a kakas szinte nem is hallja ilyenkor a saját hangját, pedig az átlagosan 100 decibellel szól.

Amíg az emberi fülnek már a 120 decibelnél hangosabb zaj is károsodást okozhat, addig tollas barátunk a saját kukorékolásától egészen biztosan nem fog megsüketülni. Ennek az oka, hogy egészen nagyra nyitja a csőrét, így a fül csatornájának egynegyede bezárul, majd egy puha védőszövet fedi be a dobhártyája felét, így szinte alig hallja a belőle kiszökő hangokat.

kakas kukorékol

A kakaskukorékolás hozzátartozik a vidéki reggelekhez. Fotó: Shutterstock

A kukorékolás célja az erőfitogtatás. A kakas ezzel jelzi a világ és a többi kakas számára, hogy ő az úr a háznál, vagyis a legmenőbb kakas a baromfiudvarban. Így hát a kukorékolás a dominanciát és a hely megjelölését szolgálja. Ezt pedig már kora reggel közölni akarják, hogy mindenki tudja, mire számíthat a nap további részében. Amikor pedig úgy érzik, valamiért a nap folyamán veszélybe kerül a pozíciójuk, újra és újra kukorékolásba kezdenek.

A kutatók azonban arra is kíváncsiak voltak, hogy miért kora reggel kezdik meg a hangoskodást. A Nagoja Egyetem kutatói szimulálták a napszakokat a kakasok számára, és kiderült, hogy a kakasok előre képesek jelezni, mikor kezd el világosodni. Azonban még a teljes sötétség alatt is képesek voltak időzíteni magukat, és 24 óránként kukorékolásba kezdtek.

Így a kakasoknak van egy nagyon jól működő, belső órájuk, amelyik jelzi számukra, amikor eljött a virradat, és vele a kukorékolás ideje. Ha több kakas van a baromfiudvarban, akkor pedig komoly hierarchikus rendszer alakul ki, amelyben az első kukorékolás a domináns kakas joga.

Így tudod elcsendesíteni a túl hangos kakast

Természetesen senkinek sem javasoljuk, hogy tálalja fel szegény kakast a vasárnapi ebéd során, hiszen megannyi egyéb lehetőség is van arra, hogy békésen tudjunk vele együtt élni.

1. Ha csak tojás céljából tartunk tyúkot, és nem szeretnénk, ha kiscsirkék népesítenék be a kertet, akkor nem feltétlenül muszáj kakast tartani. Ez a legbiztosabb módja annak, ha nem akarunk kukorékolásra ébredni. Ha viszont szeretnénk kakast tartani, legyen minél több tyúkunk, hiszen ha sok a hölgy körülötte, nem fogja olyan gyakran szükségét érezni annak, hogy kukorékoljon.

2. Egy kakas legyen csak a baromfiudvarban. Ha többet is tartunk, akkor elkerülhetetlen lesz a versengés közöttük, aminek hangot is fognak adni. Sőt, nagyon agresszív módon meg is tudják támadni egymást.

3. Fogadjuk el, hogy ez a természet rendje, és nem azért csinálja, hogy minket bosszantson. Amikor pedig már úgy érezzük, az több a sokknál, nézzük meg közelebbről. Ha meglátjuk, milyen gyönyörű állat, talán kevésbé fogunk haragudni rá.

kakas oldalról

A kakasok védik a környezetüket. Fotó: Shutterstock

Amit a kakasról tudni érdemes

1. A kakas az adott fajta tojóinál nagyobb testméretű, díszesebb tollazattal rendelkezik.

2. A kakasok territoriális lények, akik igen erőteljes fellépést tanúsítanak, ha veszélyben érzik magukat, vagy a rájuk bízott tyúkokat. Nem véletlen, hogy korábban kakasviadalokra is használták őket. Azonban manapság már szerencsére betiltották a kakasviadalokat.

3. A harcban a lábaikon szaruból kifejlődött kinövésük, a sarkantyújuk is fontos szerepet játszik, a csőrük mellett.

4. Az ivartalanított kakast nevezzük kappannak. A kappannak megváltozik a külseje, hiszen visszarövidül a taraja és a lebenye, zsírosabbá válik a húsa, és a hangja is inkább kotkodácsoló, mint kukorékoló. Ezért is nevezik a nagyon vékony férfihangot kappanhangnak.

5. A kakasokat átlagosan kétéves korukig tartják meg, utána új kakas kerül a baromfiudvarba.

6. A konyhaművészet előszeretettel készít belőlük ételeket, mint amilyen a kakaspörkölt, vagy akár a kakasherepörkölt. Mivel húsa keményebb, mint a tyúkoké, ezért sütésre nem alkalmas.

7. A kakas, mint szimbólum, a legtöbb vallásban hangsúlyos szerepet kapott. Már az ókortól a hűség, a hit és az erkölcs jelképe volt. Több vallásban is a napisten jelképének, vagy a hajnal hírvivőjének tartották, és míg Japánban a férfias, harcias értékeket képviseli, addig a buddhizmusban a végzetet jelképezi. Mivel Péter apostol háromszor tagadta meg Jézust, majd a kakasszót hallva döbbent rá tettére, a kakas a hűség és az igazhitűség szimbólumává vált a keresztények körében. Emiatt sok templomtornyon és háztetőn kap helyet a szélkakas.

Így hát érdemes egy kis színt vinni a kertünkbe, és berendezni egy kis baromfiudvart. Mindenki döntse el, hogy mindezt kakassal, vagy inkább csendesen képzeli el.