A Rabobank értékelése szerint a globális sertéshús termelés növekedése 2022-től lassulni fog, ami több okra vezethető vissza – írja az euromeatnews.com.

Az európai (főleg Kínába irányuló) exportkimaradások radikálisan csökkentették az árakat, és a piaci egyensúlyt felborítva több európai termelőt csődközeli helyzetbe taszítottak, sőt a tartással való felhagyásra kényszerítettek.

Sertés

Az export csökkenése több európai termelőt csődközeli helyzetbe taszított – Fotó: pxfuel.com

A világ legnagyobb sertéshús termelő és fogyasztó országában, Kínában a piac egyelőre telített, és – három éve folyamatosan az afrikai sertéspestis által fenyegetve – gyakorlatilag alig képes további importot az európai feleslegből felvenni.

A kínai importigény csökkenése az EU tagországokban máris érezteti hatását, mivel az átlagárak egy év alatt több mint 20 százalékkal visszaestek, ennek következtében a termelők Németországban és Hollandiában (sőt kisebb mértékben az USA-ban is) levágják a tenyészállomány egy részét, és igyekeznek csökkenteni a kínálatot.


Spanyolországban és Dániában viszont az utóbbi években az állomány enyhe növekedése figyelhető meg. A fogyasztást azonban – még a termelés enyhe növekedése és a tartalékkészletek egy részének piacra dobása mellett is – világszerte jelentősen visszafogja afrikai sertéspestis fenyegetése, valamint keresletnek a koronavírus járvány által kiváltott csökkenése is (az éttermi fogyasztás mérséklődése miatt).

Indexkép: pxfuel.com

Olvassa el közvetlenül a hazai sertéstartásra vonatkozó, korábbi cikkünket is: