Mintegy száz, sárgamellényes gazda (a sárgamellényes tüntetések Franciaországból indultak ki) Varsótól 25 kilométerre foglalta el több órára az autópálya főváros felé vezető mindkét sávját, ami miatt hatalmas dugók alakultak ki.

Kártérítést követeltek sertéstelepeiknek a járvány miatti, hatóságilag elrendelt megsemmisítéséért, hatékonyabb küzdelmet az ASF-fel szemben, a lengyel mezőgazdasági termékek nagyobb támogatását, valamint a hazai és külföldről importált mezőgazdasági termékek egyértelmű megkülönböztető megjelölését.

tüntetés

A tüntetés miatt hatalamas dugók alakultak ki, a mezőgazdasági miniszter a helyszínen tárgyalt a demonstrálókkal – fotó: volynnews.com

A tüntetőkkel a mezőgazdasági miniszter a helysíznen tárgyalt, elmondta: házi sertéseknél legutóbb szeptember közepén találtak ASF-vírust Lengyelországban. Más a helyzet a vaddisznókkal, amelyek állományát csökkenteni kellene. Erről jelenleg egyeztetés zajlik a lengyel vadászszövetséggel – tájékoztatott a miniszter.

Elmondta továbbá, hogy a kormány több intézkedést hozott a sertéstenyésztők támogatására, a sertéspestis elleni küzdelemre, és hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság november végén a sertéspestistől mentesített 60 községben engedélyezte a sertésállomány felújítását.

Lengyelországban 2014 elején azonosították először az ASF-t egy elhullott vaddisznónál a fehérorosz határ közelében.

A tüntetők szerda délután a rendőrség felszólítására véget vetettek az útblokádnak