Olaszország a világ vezető ipariparadicsom-termelő országa, reprezentálja a világ termelésének közel 13,6%-át és az európai termelés 49%-át, értékben több mint 3,1 milliárd eurós (3,47 milliárd USD) összeggel. Azonban a vámadatok azt mutatják, hogy az ország nemcsak exportőrként, hanem importőrként is vezető piaci szereplő a paradicsomtermékek területén.
A kép illusztráció! – fotó: Shutterstock
2018 januárja és decembere között Olaszország 229000 tonna paradicsomterméket importált, ideértve a konzervet és sűrítményt is, 47%-kal többet, mint 2017-ben. A paradicsomsűrítmény-felvásárlás növekedett jobban, mivel az alacsony brix értékű és minőségű paradicsom drasztikusan csökkentette a hármas koncentrátum elérhetőségét az országban.
Ezzel párhuzamosan erről a termékről jövedelmezőbb termékekre váltottak.
Az olaszországi kudarcból legjobban profitáló piaci „játékos” Spanyolország, amelynek a paradicsomsűrítmény-exportja 42%-kal 78550 tonnára nőtt. Kína is kétszeresére növelte exportját Olaszország felé, összesen 68000 tonna paradicsom-sűrítménnyel, szemben tavalyi a 32 700 tonnával.
Százalékos növekedést tekintve Portugália mutatja a legnagyobb növekedést (+160%) Olaszország felé való exportjában, 145 558 tonna paradicsom-sűrítménnyel, szemben a tavalyi 5590 tonnával. Olaszország öt első számú ellátója között szerepel még Egyiptom, amelynek az exportja megháromszorozódott 1165 tonnáról 4957 tonnára. Ezzel egy időben a paradicsomsűrítmény-import a dollár erősödése miatt az Egyesült Államokból 5%-kal, míg Chiléből 77%-kal csökkent.
A konzervparadicsom-import is 50%-kal nőt, ez esetben viszont az Egyesült Államokból történt éles növekedés (+530%) 1500 tonnára, kicsivel Spanyolország alatt, amelynek 2328 tonnára nőtt (+24,8%) a beszállítása. Ugyanekkor Olaszországban a feldolgozott paradicsom-termékek exportja 2,7%-kal nőtt 2,07 millió tonnára, amiből 1,3 millió konzervparadicsom, a többi pedig paradicsom-sűrítmény volt.
(NAK / Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás: Ieg Vu)