A kis sertéshizlaldák országszerte csődöt jelentenek Szerbiában. A gazdák nem tudják kigazdálkodni a növekvő termelési költségeket a hatósági ár mellett. Az Agrárminisztérium szerint az ársapka júliusi bevezetése a sertés- és csirkehús esetében azért szükséges, hogy megfékezzék az élelmiszerárak inflációját. Az átlagárat 260 dinárban (kb. 910 Ft; 2,2 €) határozták meg, ez bár kétszer annyi, mint a szabadpiaci ár 2022 elején, a gazdák mégis nehéz anyagi helyzetbe kerültek.


Dráguló takarmányok

A kormány által megállapított hatósági árakkal nem ért egyet minden érintett. A szerb Új Párt elnöke, Vladimir Kovačević figyelmeztetett, hogy nemsokára csak olcsó fagyasztott disznóhús lesz az ország boltjainak polcain. Szerinte a megoldás az lenne, ha az ország stratégiai tartalékaiból olcsó kukoricával látnák el a sertéshizlaldákat, sőt, a sertéshús árát össze lehetne kapcsolni a kukorica árával, hogy ne okozzon termelési nehézséget az árak és a termelési költségek eltérő alakulása. Az ársapka fenntartásával félő, hogy még több hazai termelő jelent csődöt.

GMO: segítség, vagy ellenség?

A hasonló helyzetek elkerülésében segíthetne, ha engedélyeznék a GMO-s termelést. A szabályozási környezet olyan, mint Magyarországon: a technológia termelésben használata tiltott, azonban engedélyezett a génmódosított élelmiszerek, alapanyagok behozatala (az EU-s szabályozás szerint a csomagoláson fel kell tüntetni, ha bármely összetevő 0,9 % feletti arányban tartalmaz génmódosított szervezetet). A termés- és élelmiszerbiztonság érdekében megfontolandó a technológia alkalmazása.

Túlkínálat van malacból az EU-ban

Vitomir Vidović sertéstenyésztő a szerb Euronews-nak azt nyilatkozta, hogy az EU-s sertéságazatban fennáll a túltermelés veszélye a csökkenő kínai export miatt. Ez pedig hatással lehet a szerb piacra is, ugyanis az így fennmaradó nyugat-európai termelés fölösleg a kelet-európai piacokra érkezik, veszélyeztetve a helyi termelőket.


Ha a malacimport folytatódik, azzal biztosított a spanyol, lengyel, holland, német, és belga gazdálkodók fennmaradása - a belföldi gazdák kárára. A kisebb sertéshizlaldák már most is sorra jelentenek csődöt Szerbiában.

A térség legdrágább húsa

Az Industria húsfeldolgozó tulajdonosa, Milenko Đurđević szerint ha valakinek panaszkodni lenne oka, azok a fogyasztók, mert ők a környéken a legtöbbet fizetik a húsáruért. Szerinte a hatósági árral elégedettek lehetnének a gazdák.

A gazdák azonban a kormány által megállapított árakkal nemigen szoktak elégedettek lenni, legutóbb többek között a napraforgó felvásárlási ára miatt tüntettek napokig. A krumplitermesztés és a tejtermelés is a válság szélén táncol.

Forrás: PigProgress ,indexkép: Pixabay