Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely hatást gyakorol a látásra, a bőrre, szövetekre, csontokra, immunrendszerre. Az A-vitamin megtalálható belsőségekben és különféle gyümölcsökben, zöldségekben, a szervezet is termeli, de ipari úton is előállítható.

A túladagolás jelent nagyobb veszélyt, ezért az Európai Bizottság a takarmányok A-vitamin tartalmának felső határértékét jogszabályban állapítja meg.

takarmány

Takarmányozási célból az A-vitamin, mint adalékanyag valamennyi állatfaj esetében alkalmazható – fotó: Shutterstock

A kérdést szabályozó 2015/724 bizottsági (EU) végrehajtási rendelet, mely a retinil-acetát, a retinil-palmitát és a retinil-propionát valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről szól az alábbi linken érhető el.

A jogszabály jelentős csökkentést határoz meg a korábbiakban alkalmazható maximális A-vitamin szintekhez képest. Tekintettel a korábbi szabályozásnak megfelelően legyártott és még készleten lévő tételek forgalmazhatóságára a rendelet végrehajtására átmeneti időszak került megállapításra. Az illetékes hatóság a jogszabályban foglaltak szerinti határidőkre figyelemmel fogja ellenőrzéseit lefolytatni.