Bulgáriában is megjelent a bőrcsomósodáskór három megyében (Haskovo, Plovdiv, Sztrana Zagora) nagyszámú kitöréssel. Az érintett megyék közül az egyik a Törökország felé történő élőállat-export állat-egészségügyi határállomásának megyéje (Haskovo). Haskovoban tilos az állatokat pihentetni, mert a török hatóság csak ebben az esetben engedi be a szállítmányokat a határon. Az állatokat vektorok (szúnyog, légy) ellen kezelni kell a szállítás előtt. Az érintett megyében korlátozó intézkedések léptek életbe.

marha

A bőrcsomósodáskór szarvasmarhákat megbetegítő vírusos betegség, melyet vérszívó ízeltlábúak terjesztenek. A betegség nevét onnan kapta, hogy a megbetegedett állatok bőrében csomók jelennek meg – fotó: Shutterstock

A görögországi bőrcsomósodáskór megbetegedések miatt az Izraelbe történő szarvasmarha-szállítás esetén a szállítmányok nem haladhatnak át Görögországon. Az útvonal tervezésekor ezt figyelembe kell venni. A Görögországon keresztül szállított állatokat Izrael nem fogadja. A szállításokkal kapcsolatos legfrissebb tudnivalók a Bőrcsomósodáskórral kapcsolatos kereskedelmi tudnivalók cikkben olvashatók. A betegségről a Gyakran Ismételt Kérdések között is talál információt.