Ismét magas az ózon koncentrációja a levegőben – írta a tisztifőorvosi Facebook-oldal.

Emiatt tizenhárom település – Budapest, Mosonmagyaróvár, Százhalombatta, Esztergom, Vác, Salgótarján, Eger, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Hernádszurdok, Nyíregyháza és Debrecen – levegőminősége kifogásoltnak számít.

A kép illusztráció! – fotó: Shutterstock

Kiemelték, hogy a déli, kora délutáni órákban az ózon koncentrációja jellemzően magas, így a krónikus légúti betegségben szenvedők ekkor légúti irritációt, légzési nehézséget vagy köhögést tapasztalhatnak. Ezért az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségben szenvedőknek nem javasolják ebben a napszakban az intenzív fizikai tevékenységet a szabadban.

A következő napokban jelentős változás nem várható – tették hozzá. A múlt hétvégén is több településen mértek magas ózonkoncentrációt.

Az Agroinform.hu portál szerkesztősége felhívja az érintett települések környékén dolgozó mezőgazdasági munkáltatók- és munkavállalók figyelmét arra, hogy a rossz levegő minőséghez tartós hőség párosul a következő napokban. Kérjük, hogy a nyári munkacsúcsok során is mindenki fokozottan figyeljen munkatársai- és saját egészsége megóvására!